Glickenhaus SCG 009 Concept waterstofauto

Waterstofauto van Glickenhaus met onwaarschijnlijk grote actieradius én een goed idee

De creativiteit van James Glickenhaus lijkt geen grenzen te kennen. Vlak nadat hij het concept voor de SCG 006 als Coupé en Spyder naar buiten bracht, presenteert hij alweer zijn volgende visie: de SCG 009 waterstofauto.

Actieradius tot 4.500 kilometer?

De Amerikaanse autofabrikant trakteert ons regelmatig op ontwerpen van allerhande snelle en vooral opvallende sportauto’s en raceauto’s. De SCG 009 Concept valt met name in de categorie opvallend. En net als bij veel andere modellen van Glickenhaus is het maar de vraag in hoeverre deze auto daadwerkelijk op de weg komt, en in hoeverre deze dan ook de beloofde specificaties heeft.

Want de door Glickenhaus beloofde actieradius van 4.000 à 4.500 kilometer is ook met een waterstofauto iets wat je niet zomaar realiseert. We schatten dat je daarvoor een tank met een inhoud van zo’n 500 liter nodig hebt om de 40 à 50 kilo waterstof te kunnen herbergen. En of dat gaat passen in de SCG 009 Concept van Glickenhaus, dat valt te betwijfelen. De slogan van Scuderia Cameron Glickenhaus past daar misschien wel iets te goed bij: ‘Some companies build cars. We build dreams.’

Uiteraard is Glickenhaus uitermate enthousiast over waterstof als energiebron: “Het is schoon en efficiënt, er is geen behoefte aan grote accu’s die minder efficiënt zijn, ruimte innemen en veel wegen. We onderzoeken manieren om een veilige, snelle tankoplossing te creëren die kan worden ondergebracht in bestaande tankstations (denk aan het omwisselen van een lege tank voor een volle). We overwegen ons concept te testen door een brandstofcel-racewagen te maken voor de Baja 1000.”

Waterstoftanks ruilen

Dat wisselen van tanks, dat is misschien wel een heel slim idee. Stel je voor dat je je waterstof tank, net zoals de gastank van een caravan of camper, gewoon bij een tankstation om kunt ruilen voor een volle? Dat zou de behoefte aan waterstoftankstations behoorlijk kunnen ondervangen. Denk ook aan landen als Frankrijk, waar men veel meer flessengas gebruikt en er bij bijna iedere supermarkt vrachtwagenladingen met gasflessen staan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven