dinsdag, 23 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsWaarschijnlijk geen Europese typegoedkeuring voor Tesla Cybertruck

    Waarschijnlijk geen Europese typegoedkeuring voor Tesla Cybertruck

    De Cybertruck van Tesla lijkt dankzij het stijve chassis en de robuuste carrosserie onverwoestbaar. Dat blijkt ook zijn nadelen te hebben. In Europa kennen wij zoiets als kreukelzones, en bescherming van de overige verkeersdeelnemers. Daar is bij de Cybertruck geen sprake van en dat lijkt de Europese goedkeuring in de weg te staan.

    Basisstructuur Cybertruck in strijd met Europese veiligheidsfilosofie

    In het Duitse B2B Automobilwoche staat een interview met Stefan Teller. Hij is verantwoordelijk voor de homologatie en typegoedkeuring bij SGS-TÜV Saar. Volgens Teller zal de Cybertruck, als Tesla hem ook in Europa zou willen verkopen, “sterke wijzigingen in de basisstructuur” moeten ondergaan. Het huidige basisconcept van de Cybertruck is volgens Teller volledig in strijd met de huidige Europese veiligheidsfilosofie.

    Verschil in certificering

    Er is een groot verschil in de goedkeuring en toelating van voertuigen tussen Europa en de Verengde Staten. In de VS is de het autofabrikanten toegestaan om zelf de technisch staat van hun voertuigen te certificeren. De autoriteiten controleren dit steekproefsgewijs. In Europa werkt dit anders. Daar moet een auto aan de ECE-homologatie (Economische Commissie voor Europa) voldoen. Ook voor Tesla is een ECE-homologatie een voorwaarde om de auto’s in Europa te mogen verkopen. Fabrikanten, autoriteiten en onafhankelijke technische diensten zijn betrokken bij de typegoedkeuringsprocedure.

    Afwezigheid van kreukelzones gevaarlijk voor inzittenden

    De passagiers zullen zich ongetwijfeld heel veilig voelen in de Cybertruck. Dat zijn ze volgens Teller echter niet. Auto’s moeten volgens de Europese veiligheidsnormen zijn voorzien van delen die bij een aanrijding vervormen. Dat zijn de zogenaamde kreukelzones. Deze absorberen bij een aanrijding een groot deel van de energie wat de kans op letsel bij de inzittenden verkleint. Tesla gebruikt voor de Cybertruck echter een zeer stijve constructie. Ook de drie millimeter dikke RVS carrosserie is allesbehalve flexibel “Niets vervormt bij een botsing, in plaats daarvan werken er enorme krachten op de inzittenden in. De airbags zullen hier niet meer helpen” verklaarde Teller. De gebruikte platen vormen volgens hem “een groot obstakel voor de veiligheidsarchitectuur”.

    Ook gevaarlijk voor overige weggebruikers

    Ook de andere weggebruikers lopen volgens Teller door het huidige ontwerp van de Tesla Cybertruck gevaar. De voorkant van het voertuig mag niet “naar believen stijf worden gemaakt”, aldus de expert. “De bumper en motorkap moeten energie kunnen absorberen om voorbijgangers te beschermen.”

    Huidige ontwerp krijgt geen Europese typegoedkeuring

    In de VS zijn lichte vrachtauto’s zoals de pick-up van Tesla vaak vrijgesteld van passieve veiligheidsvoorschriften. Dat is in Europa echter niet het geval. De Cybertruck kan volgens Teller “in Duitsland niet op basis van een typegoedkeuring als productiewagen worden verkocht”. Het huidige ontwerp wordt hier alleen toegelaten als er een beroep wordt gedaan op de uitzonderingen voor gepantserde voertuigen. Hier wacht Elon Musk dus nog een flinke uitdaging. Moeten we in Europa dan maar wachten op de pick-ups van Ford, Rivian, Atlis en Bollinger?

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos