donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsWaarom zou Tesla zijn Supercharger-netwerk voor andere merken openstellen?

    Waarom zou Tesla zijn Supercharger-netwerk voor andere merken openstellen?

    Tesla’s eigen Supercharger-netwerk is waarschijnlijk een belangrijke factor in het succes van de Amerikaanse autofabrikant. Tesla benadrukte herhaaldelijk dat hun laadinfrastructuur ook door andere merken kan worden gebruikt. Dat is er nooit echt van gekomen, en waarom zou Tesla dat überhaupt ook doen?

    Alleen met frisse tegenzin

    Tot nu toe is er ook geen enkele samenwerking op dat gebied aangekondigd. Uiteraard zijn er de nodige geruchten en wordt er ook het een en ander gesuggereerd. Ook schijnt het dat er achter de schermen toch wel wat onderhandelingen over mogelijke samenwerkingen zijn.

    Wat wel bekend is, is de dat de Amerikaanse startup Bollinger Motors officieel heeft gevraagd of zijn geplande SUV’s bij de Superchargers konden worden toegelaten. En een heel recente video van de Aptera liet zien dat deze via een Tesla-connector kan worden opgeladen. Maar er is in beide gevallen geen officiële verklaring afgegeven.

    Ook het antwoord van Elon Musk op de vraag van een Twittergebruiker leidde in die richting. Musk voegde er aan toe dat andere fabrikanten van elektrische auto’s het aanbod van Tesla om het netwerk van de Supercharger te gebruiken “met tegenzin” hebben geaccepteerd. Maar hebben ze dat wel gedaan? De praktijk wijst immers anders uit. Misschien was het wel een aanbod waar de honden geen brood van lusten. Musk bevestigde de afgelopen dagen nogmaals dat de Tesla s aan andere auto’s beschikbaar kan worden gesteld. Maar welke auto’s dat zijn, en of dat aan enkele merken of laadpassen is voorbehouden, daar vertelde Musk niets over. Ook niet over de financiële kant van het verhaal. Wel lichtte hij toe dat het op dit moment nog maar op heel kleine schaal gebeurt. En misschien kan Tesla het daar ook maar beter bij laten.

    Waarom zou Tesla zijn concurrentievoordeel weggeven?

    Het is ook maar de vraag of Musk wel verstandig handelt als het zijn Supercharger op grote schaal openstelt voor andere elektrische auto’s. Heel veel Tesla-klanten hebben juist voor Tesla gekozen vanwege het exclusieve, wijd verspreide oplaadnetwerk. Als de Tesla-snelladers in de toekomst met andere merken moeten worden gedeeld, zou Tesla wel eens een belangrijk concurrentievoordeel kunnen verliezen.

    Andere fabrikanten hebben tot nu toe niets wat vergelijkbaar is. Een aantal vooraanstaande autofabrikanten is bezig om iets soortgelijks op te zetten via de joint venture Ionity. Maar het gaat te ver om dat nu al (het is nog in aanbouw) vergelijkbaar te noemen. Bovendien bieden veel van de bestaande openbare oplaadstations een stuk minder gemak en betrouwbaarheid dan de Superchargers. Maar Musk kennende, houdt graag alle opties open. Hij wil van Tesla immers ook een grote speler op het gebied van (zonne-)energie maken. Het exploiteren van een groot oplaadnetwerk past daar natuurlijk heel goed in dat plan. En geld verdienen met het opladen van auto’s van concurrerende merken is natuurlijk ook een interessante optie. Zo snijdt het mes altijd aan twee kanten. Maar dat concurrentievoordeel van een eigen oplaadnetwerk is te groot, Zo’n USP moet je gewoon voor jezelf houden.

    Laden wordt wel een stuk gemakkelijker

    Stel dat Tesla zijn Supercharger-netwerk toch met andere merken zou gaan delen, dan ligt de markt voor laadpassen en dergelijke opeens behoorlijk overhoop. Bestuurders van een Tesla hoeven hun auto alleen maar aan een Supercharger-station aan te sluiten, waarna het oplaadproces en de facturering helemaal automatisch gaan. Voor het laden met andere elektrische auto’s ben je afhankelijk van de toegang tot andere oplaadstations, waarvoor je tot nu toe bijna altijd een laadpas of app nodig hebt. Iets waar de Europese Commissie ook niet blij mee is en wat aan wil gaan doen. Wat dat betreft zou het openstellen van het Supercharger-netwerk het laden van elektrische auto’s een stuk makkelijker maken. Bovendien zou dat de andere laadpaal-exploitanten stimuleren om het laadproces bij hun laadoplossingen te vereenvoudigen.

    Het vrijgeven van de Europese Superchargers zou vanuit technisch oogpunt trouwens overigens vrij eenvoudig zijn, die hebben immers de standaard CCS-connector. Maar zoals gezegd, voor Tesla is het waarschijnlijk beter als het bedrijf zijn Supercharger-netwerk exclusief houdt.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos