Waarom komen er zoveel e-bussen uit Polen?

Polen is een van de marktleiders in Europa op het gebied van elektrische bussen. Meer als elke derde elektrische bus in Europa is in Polen gebouwd. De kracht van de e-busproductie is niet alleen gebaseerd op de lokale fabrikant Solaris, maar ook op een voortdurende hoge vraag in eigen land. De slechte luchtkwaliteit in veel Poolse steden is hier debet aan. En nu is er dus ook steeds meer interesse vanuit de rest van Europa.

Onlangs is in de Poolse stad Poznań (Poznan) een laadstation voor stroomafnemers (pantografen) voor elektrische bussen tot 540 kW in gebruik genomen. Dit vlaggenschipproject is onderdeel van de bloeiende ontwikkeling in de e-busindustrie. Op dit gebied is het de Poolse fabrikant Solaris bijzonder succesvol. Bijna een kwart van alle aanbestedingen in Europa wordt aan Solaris gegund.

Smog en subsidies

Maar ook andere fabrikanten zoals Volvo produceren en ontwikkelen e-bussen in Polen. Ulf Magnusson, CEO van Volvo Polska, geeft eveneens als verklaring voor de positieve marktontwikkeling in Polen de aanwezigheid van de belangrijkste e-busfabrikanten en de sterke vraag naar emissiearme bussen in Poolse smog-steden. Daarbij komen de ruime financiële mogelijkheden van lokale OV maatschappijen, ontstaan door niet alleen een toename van het aantal passagiers, maar ook door Europese subsidies.

Uit cijfers van het Poolse bureau voor de statistiek blijkt dat 36% van de in 2019 in de EU geleverde e-bussen uit Polen komt. De verkoop in Polen zal de komende jaren waarschijnlijk verder stijgen, nu 62 lokale autoriteiten momenteel nadenken over klimaatvriendelijke voertuigen voor openbaar personenvervoer. De sterke luchtvervuiling in Poolse steden dwingt de publieke sector om verder te investeren in milieuvriendelijke en klimaatvriendelijke transportoplossingen. Het Poolse Agentschap voor industriële ontwikkeling (ARP) verwacht de komende jaren 800 e-bussen nodig te hebben.

Jarenlange ervaring maakt flexibel

Solaris zal enorm profiteren van deze groeiende vraag. De huidige orders van Poznań, Warszawa (Warschau), Lublin, Berlijn en Milaan tonen de grote populariteit van de e-bussen van Solaris in grote steden. Solaris stelt dit jaar al meer dan 300 elektrische bussen te hebben verkocht.

Sinds 2001 zet Solaris al in op de elektrische aandrijving. Destijds werd haar trolleybus “Trollino” met name in Poolse en Oost-Europa verkocht. Het succes van de “Urbino electric” batterij elektrische bus, die is gebaseerd op het stadsbusmodel met lage vloer “Urbino” uit 1999, begon in 2011. Tegenwoordig is dit het meest verkochte voertuigmodel van het bedrijf.

Dankzij de jarenlange ervaring is Solaris in staat e-bussen te bouwen die flexibel zijn in de zin van batterij, laadopties, aantallen en lengte. Hierdoor komt Solaris vaak als winnaar uit de bus bij aanbestedingen van grote steden, omdat Solaris haar aanbieding gemakkelijk kan aanpassen aan de eisen van aanbestedende metropolen en het beste rekening kan houden met de lokale verkeersomstandigheden.

 

 

Vorig artikele-Drivers.com genomineerd voor de Nationale Auto Awards! Mogen we op jouw stem rekenen?
Volgend artikelTwaice-software voor het onafhankelijk bepalen van de waarde 2de hands EV

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in