Voor 97 cent per Europeaan kan elke EV rijder moeiteloos Europa door. Column door Maarten Hachmang

Wat was het toch gezellig hè, afgelopen zomer op de Route du soleil. Vooral op het ‘Nederlandse’ onofficiele stukje van deze route tussen Maastricht en Dijon (A31) was het bar en boos. De Franse Fastned (Izivia) voerde samen met EVbox op 10 juli een software update uit op hun snelladers en de navolgende CCS storing op hun snellaadstations zorgde voor de rest van de problemen van Nederlandse e-rijders van Duitse en Koreaanse auto’s.

Gevolg: Vanaf 10 juli werkte ongeveer de helft van deze CCS stekkers van het grootste Franse snellaadnetwerk niet meer. Tot overmaat van ramp was de oplossing niet snel voorhanden, de helpdesk zei ‘pas de probleme!’ en mensen konden niet altijd uitwijken want de stations van Izivia zijn helaas maar enkel uitgevoerd. Als de snellader stuk is, of dichtgeparkeerd staat, heb je pech en moet je een alternatief bedenken.

Scheurtjes

De eerste scheurtjes van de ogenschijnlijke volledig dekkende snellaad-netwerken worden zichtbaar. Daar waar al jaren voor gewaarschuwd wordt, begint nu werkelijkheid te worden; de infrastructuur houdt de groei van het EV aanbod niet meer bij. Jarenlang was er te weinig vraag voor het aanbod, maar deze zomer kon je in het klein zien tot wat voor problemen de groei van EV rijdend Nederland kan leiden.  Het is daarom goed dat de staatssecretaris gaat pleiten voor meer snelladers langs de grote vakantieroutes.

 

741 miljoen Europeanen

Het goede nieuws is dat de Europese snellaad problematiek met relatief weinig geld op te lossen is. Een groot snellaadstation kost ongeveer een miljoen euro.  Als je langs alle Europese snelwegen (86.000km) elke 120km een groot snellaadstation neer wilt zetten heb je er ongeveer 716 nodig.

Dat is minder dan €1,- per Europeaan.

Niet duur toch, voor een geavanceerd Europees dekkend snellaadnetwerk? Voor Frankrijk bijvoorbeeld zou dat betekenen dat elk stipje hieronder een groot laadstation zou kunnen staan met 8 snelladers. Hoe gaaf zou dat zijn.

Go for it, Stientje!

Vorig artikelElektromotoren in V8-design
Volgend artikelDeze elektrische SUV kost 29.900 euro en is volgende maand leverbaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in