Volvo Trucks verkocht vorig jaar in Europa meer dan 1.000 elektrische trucks

elektrische truck van Volvo Trucks

Volvo Trucks heeft sinds de start van de productie van zijn elektrische trucks wereldwijd meer dan 4.300 trucks met elektrische aandrijving verkocht. De Zweedse vrachtwagenproducent maakte bekend dat men vorig jaar in Europa bijna twee keer zoveel elektrische trucks als in het voorgaande jaar heeft verkocht.

Bijna een derde afkomstig van Volvo Trucks

Volgens Volvo Trucks zijn er in 2022 in Europa 1.041 zware elektrische trucks (van meer dan 16 ton) verkocht. Dat komt overeen met een stijging van ongeveer 200 procent ten opzichte van 2021. Van die ruim duizend trucks was maar liefst 32 procent afkomstig van Volvo Trucks. De Zweedse fabrikant heeft hierbij zowel de verkopen uit de EU als Noorwegen en Zwitserland gebruikt.

De marktpositie van Volvo Trucks op het gebied van elektrische trucks is in Noord-Amerika nog sterker. De cijfers van dochteronderneming Volvo Trucks North America laten zien dat bijna de helft van alle elektrische ‘Class 8’ trucks die in 2022 in Noord-Amerika werden verkocht, afkomstig zijn van Volvo Trucks.

Marktaandeel

Uiteraard wil de Zweedse fabrikant zijn grote marktaandelen in de toekomst behouden. Roger Alm, president van Volvo Trucks: “We zijn vastbesloten om de verandering in elektrische trucks te leiden. Onze positie als marktleider in 2022, niet alleen in Europa maar ook in Noord-Amerika en andere markten, is het bewijs dat we dat ook doen.

Hoewel de markt voor elektrische trucks nog klein is, is de trend overduidelijk. Alm: “Veel van onze klanten beginnen nu zelf over te stappen op elektrische voertuigen. Wij willen deze overgang ondersteunen.”

elektrische truck van Volvo Trucks

Productportfolio

Volvo heeft in 2019 al de eerste zware elektrische trucks van meer dan 16 ton verkocht. Sinds vorig jaar worden ook de zwaardere FH-, FM- en FMX-modellen met elektrische aandrijving in serie gebouwd en geleverd in Europa. Samen met het in Noord-Amerika veel verkochte model VNR Electric bieden de Zweden al zes zware elektrische trucks aan.

“We hebben nu een productportfolio dat de meeste soorten vervoer voor alle soorten klanten kan dekken”, zegt Alm. “Als je kijkt naar de stroompatronen van goederen, is het mogelijk om bijna de helft van al het vervoer te elektrificeren met ons assortiment elektrische trucks.” Hierbij verwijst Alm naar de onderzoeksstatistieken van Eurostat “Road freight transport by distance”. Daaruit blijkt dat bijna de helft van alle over de weg vervoerde goederen in Europa een afstand van minder dan 300 kilometer aflegt.

De Zweedse fabrikant heeft als doelstelling dat in 2030 de helft van het aantal wereldwijd verkochte trucks van het merk volledig elektrisch is.

Vorig artikelLectric XPedition: veelzijdig, robuust en betaalbaar
Volgend artikelDe Volkswagen ID.3 krijgt twee updates

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in