Volvo Trucks geeft FL Electric en FE Electric een grotere actieradius

Volvo Trucks FL Electric

Een aantal jaren geleden leek het zowel qua inzetbaarheid als CTO bijna onmogelijk om elektrische trucks in te kunnen zetten. Men had er geen vertrouwen in dat elektrische trucks een fatsoenlijke actieradius konden krijgen. En nu is dat vertrouwen er wel, en Volvo Trucks bevestigt dat nog eens met de laatste update van de FL Electric en FE Electric.

Als je mij een paar jaar geleden had verteld dat ik een artikel zou schrijven over elektrische vrachtwagens met een actieradius van bijna 450 kilometer, had ook ik je waarschijnlijk vreemd aangekeken. Goed, Tesla had toen de Semi aangekondigd maar ook die was toen nog een belofte voor de toekomst. Maar die toekomst is er. De Tesla Semi is, weliswaar in kleine aantallen, in productie en ook andere fabrikanten brengen elektrische trucks met een zeer bruikbare actieradius uit. Zo ook Volvo Trucks, dat de FL Electric en FE Electric onlangs een flinke update heeft gegeven.

Het draait allemaal om de accu

Natuurlijk, het draai bij elektrische trucks vooral om de capaciteit van de accu. De trucks zelf zijn groot en zwaar. Een verbetering van de stroomlijn, zoals bij de Tesla Semi, verbetert ook de efficiëntie maar slechts in beperkte mate. De accucapaciteit is nog steeds de meest bepalende factor. Volvo Trucks heeft de accucapaciteit van de elektrische vrachtwagens in zijn portfolio aanzienlijk verbeterd.

Volvo FL Electric

De FL Electric kan nu uitgerust worden met drie tot zes accupakketten van elk 94 kWh, wat resulteert in een totale accucapaciteit van 280 tot 565 kWh. Dit betekent dat je met de FL Electric, afhankelijk van het aantal accupakketten, tussen de 280 en 450 kilometer kunt afleggen. Dat is een flinke sprong vooruit.

Volvo Trucks FE Electric

Volvo FE Electric

De FE Electric, het grotere broertje van de FL, heeft ook een upgrade gekregen. Deze 27-tons vrachtwagen kan nu uitgerust worden met drie tot vier accupakketten, wat resulteert in een totale accucapaciteit van 280 tot 375 kWh. Dit betekent dat de FE Electric nu een maximale actieradius heeft van 275 kilometer. En dat is behoorlijk wat voor een vrachtwagen van dit formaat.

Impact op de markt

Volvo Trucks is niet de enige fabrikant die elektrische trucks met een grotere actieradius biedt. Daarom is de update van Volvo Trucks ook niet direct een gamechanger. Maar nu er steeds elektrische trucks met een zeer bruikbare actieradius zijn, vormen die samen wel een gamechanger zijn in de wereld van elektrisch transport. Met een actieradius van 450 kilometer kunnen elektrische vrachtwagens zoals die van Volvo nu prima concurreren met dieselvrachtwagens voor stadsdistributie. En dat is een grote stap voorwaarts.

Jessica Sandström, SVP Product Management bij Volvo Trucks, zei het treffend: “Met een actieradius van maximaal 450 kilometer zijn onze elektrische vrachtwagens klaar om de volledige vloot van dieselstads-vrachtwagens van onze klanten te vervangen.”

Duurzaamheid voorop

Het inzetten van emissievrije, elektrische trucks is natuurlijk ook een noodzaak voor ons milieu en klimaat. Volvo Trucks schat dat het gebruik van een elektrische versies van de FL of FE ongeveer dertig ton CO2 per truck per jaar kan besparen. Dat is een winst die je niet kunt negeren.

Elektrische toekomst

Sinds Volvo Trucks in 2019 begon met de productie van volledig elektrische vrachtwagens, hebben ze bijna 5.000 elektrische vrachtwagens verkocht in 40 landen wereldwijd. En ze hebben geen plannen om het rustig aan te doen. Hun doel is namelijk om tegen 2030 de helft van alle wereldwijd verkochte vrachtwagens elektrisch te laten rijden. En met deze update lijken ze goed op weg om dat doel te bereiken.

Vorig artikelHiPhi is nu te koop in Duitsland
Volgend artikelILT legt dwangsom op aan aanbieders van ‘fatbikes’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in