Elektrische Volvo XC40

Volvo presenteert volgende maand elektrische XC40

Volgende maand, op 16 oktober, zal Volvo de volledig elektrische XC40 presenteren. Aangezien Volvo in de vorm van Polestar al een nieuw merk met hybride en elektrische auto’s heeft geïntroduceerd, was het even afwachten of er wel een volledig elektrische Volvo zou komen.

Veiligheid voorop

Heel veel is er nu nog niet bekend over de elektrische XC40. Wel heeft Volvo aangekondigd dat deze elektrische SUV een van de veiligste auto’s op de weg zal zijn. Dat past natuurlijk ook helemaal bij hetgeen waar Volvo voor staat. zegt Malin Ekholm, hoofd veiligheid bij Volvo Cars, is daar heel duidelijk in: “Ongeacht wat een auto vooruit rijdt, of het nu gaat om een elektrische machine of een verbrandingsmotor, een Volvo moet veilig zijn.”

Elektrificeren heeft gevolgen voor veiligheid

Een auto elektrificeren klinkt heel eenvoudig maar dat is het lang niet altijd. Juist bij een moderne auto is de sterkte van de carrosserie en kreukelzones afhankelijk van alle onderdelen waarmee de auto is gebouwd. Zo heeft het achterwege laten van een verbrandingsmotor direct gevolgen voor de stijfheid en absorberende kracht van voorzijde en passagiersgedeelte. Als de bodem het passagiersgedeelte wordt voorzien van een accupakket, heeft ook dat weer gevolgen. Dit beïnvloedt immers de stijfheid van het passagiersgedeelte en vormt ook een bepaald risico vanwege ontvlambaarheid van de accucellen.

Kreukelzone voor accupakket

Daarom heeft Volvo niet alleen de structurele veiligheid van de auto opnieuw onder de loep gelegd maar ook een speciale kreukelzone voor het accupakket ontwikkeld. Deze speciale aluminium veiligheidskooi zorgt ervoor dat het accupakket bij aanrijdingen niet beschadigd kan worden. Ook is de carrosseriestructuur aan de voor- en achterzijde van de auto versterkt.

Carrosserie versterkt

Daarnaast heeft Volvo ook de carrosseriestructuur aan de voor- en achterzijde versterkt. De elektrische aandrijflijn is geïntegreerd in de carrosseriestructuur om de krachten die bij een botsing vrijkomen, beter te verdelen en buiten de cabine te houden.

Elektrische Volvo XC40

Net zo veilig als met verbrandingsmotor

Hierdoor is de elektrische XC40 net zo veilig als zijn broertjes met een verbrandingsmotor. Malin Ekholm: “De basisprincipes rond veiligheid zijn voor deze auto dezelfde als voor elke andere Volvo. De mensen zijn binnen en de auto moet zo zijn ontworpen dat hij veilig voor hen is.”

Nog meer actieve veiligheid met ADAS

De elektrische XC40 wordt de eerste Volvo die uitgerust met een nieuw Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) sensorplatform. Dit platform is, evenals de benodigde software, ontwikkeld door Zenuity, de joint venture van Volvo Cars en Veoneer. Het nieuwe ADAS-platform is een veiligheidssysteem dat bestaat uit een aantal radars, camera’s en ultrasone sensoren. Het is schaalbaar zodat het gemakkelijk verder ontwikkeld worden. Bovendien is het voorbereid voor de toekomstige introductie van autonome aandrijftechnologie.

Komende weken meer nieuws

Op 16 oktober zal de elektrische Volvo XC40 worden onthuld. In de aanloop naar die onthulling zal Volvo Cars meer details over de elektrische XC40 vrijgeven.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven