Elektrische Volvo XC90 Recharge

Volvo gaat ook elektrische XC90 maken

Hoewel je zou denken dat Volvo geen elektrische auto’s maakt omdat zustermerk Polestar zich daar al in specialiseert, is dat niet het geval. Zo introduceerde Volvo laatst al de elektrische XC40 Recharge. Maar ook Volvo’s grootste SUV, de XC90, zal in een volledig elektrische uitvoering op de markt komen.

Daarvoor moeten we nog wel even wachten. Volvo heeft net een iets opgefriste versie van de XC90 uitgebracht. Die is alleen verkrijgbaar met een brandstofmotor en als plugin hybride. Over twee jaar lanceert Volvo een geheel nieuwe XC90 en die zal wel met een volledig elektrische aandrijflijn leverbaar zijn. Volvo blijft zich overigens beperkten tot het bouwen van auto’s die met meerdere aandrijflijnen leverbaar zijn. Polestar, dat net als Volvo een dochteronderneming van het Chinese Geely is, specialiseert zich in auto’s die alleen maar met een elektrische aandrijflijn verkrijgbaar zijn en daar ook specifiek voor zijn ontwikkeld.

Accuproductie in Ridgeville

Het nieuws dat er een elektrische XC90 komt, kwam in de wereld doordat het Amerikaanse dagblad The Post and Courier meldde namelijk dat Volvo accupakketten gaat assembleren in een fabriek in Ridgeville (South Carolina). Deze accu’s zijn bedoeld voor een volledig elektrische XC90. Volvo kiest ervoor om de accupakketten in de VS te ontwikkelen omdat de transportkosten dan lager zijn. Dat zou dus ook inhouden dat de nieuwe XC90 in de V.S. zal worden gebouwd. We weten niet of Volvo vanuit die locatie wereldwijde productie voor de XC90 heeft gepland of dat de nieuwe XC90 ook nog in Europa of misschien zelfs Azië zal worden gebouwd.

Verder nog niets concreets

Volvo heeft verder nog niets concreets over de elektrische XC90 gemeld. We kunnen dus alleen een paar aannames gaan doen. De elektrische XC40 heet XC40 ReCharge. Daarom mogen we aannemen dat zijn grote elektrische elektrische broer straks XC90 ReCharge gaat heten. De prestaties zullen gelijkwaardig of beter zijn van die van de XC40 ReCharge. Die heeft een actieradius van ruim 400 kilometer (volgens WLTP) en kan aan de snellader in 40 minuten tot 80 procent worden opgeladen.

Volvo gaat uiteindelijk hele programma elektrificeren

Volvo onwkkelt voorlopig dus geen specifieke elektrische auto’s. Maar de Zweedse autofabrikant kondigde wel aan dat het leveringsprogramma volledig zal worden geëlektrificeerd. Volvo-kopers kunnen bij ieder model kiezen uit een variant met verbrandingsmotor, (plug-in) hybride aandrijving of een elektrische aandrijflijn. Volvo-directeur Håkan Samuelsson over de elektrificatieplannen. “Wij hebben veiligheid tot een integraal onderdeel van ons merk en ons bedrijf gemaakt, en dat moeten we ook doen met duurzaamheid.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven