Volvo EX90: een waardige, elektrische opvolger van de XC90

elektrische Volvo EX90 SUV

Volvo zit ons al een tijdje te teasen met een nieuwe, grote elektrische SUV. Eindelijk is het zover. Gisteren is de nieuwe Volvo EX90 onthuld in Stockholm. Een zevenpersoons elektrische SUV met een nieuwe architectuur, vierwielaandrijving en een hoog niveau van veiligheid en netwerktechnologie.

Elektrisch modellenoffensief

Hiermee presenteert de Zweedse dochteronderneming van de Chinese Geely Group de elektrische opvolger van de XC90. De nieuwe EX90 is duidelijk herkenbaar als een Volvo SUV en doet ook enigszins denken aan zijn ietwat logge voorganger. Niet dat hij er lichter op zal worden, het dikke accupakket in de bodem zal hem immers eerder een stuk zwaarder maken. Net als de XC90 zal ook de EX90 maximaal zeven zitplaatsen hebben. Opvallend zijn de pixelachtige koplampen en de ongewone lichtsignatuur aan de achterzijde.

elektrische Volvo EX90 SUV

Tot 600 kilometer

Dat dikke accupakket heeft een capaciteit van maar liefst 111 kWh. Daarmee moet de Volvo EX90 een actieradius tot 600 kilometer kunnen halen. Qua vermogen is er keus uit aandrijflijnen met 300 en 380 kW. De nieuwe Volvo EX90 is het begin van een uitgebreid elektrisch modellenoffensief, kondigde de Zweedse autofabrikant aan. Volvo wil tot 2030 elk jaar een nieuwe, volledig elektrische auto introduceren.

Jim Rowan, President en CEO van Volvo Cars: “De Volvo EX90 is een statement van waar we staan en waar we naartoe gaan. Het brengt onze veiligheidsnormen naar een nieuw niveau en is ook het eerste Volvo-voertuig dat echt wordt gedefinieerd door zijn software en deel uitmaakt van een groter ecosysteem dat verbinding maakt met het huis en andere persoonlijke apparaten. De volledig elektrische Volvo EX90 met een bereik tot 600 kilometer per lading is daarom in veel opzichten het begin van iets nieuws voor Volvo Cars.”

Klimaatneutraal

Vanaf 2030 zal Volvo alleen nog maar elektrische auto’s aanbieden. Het Zweedse bedrijf wil tegen 2040 klimaatneutraal opereren. De productie van de Volvo EX90 start volgend jaar, aanvankelijk in Ridgeville (VS) en daarna ook in Chengdu (China). Maar vóórdat de nieuwe EX90 van de band rolt wil Volvo de productiefaciliteiten in Ridgeville en Chengdu al ombouwen om daar klimaatneutraal te kunnen werken. Een mooi streven waarmee Volvo – net als zustermerk Polestar – een voortrekkersrol op het gebied van de duurzame productie van auto’s wil innemen.

Nieuwe architectuur

De nieuwe elektrische SUV van Volvo is gebaseerd op een nieuwe technologische architectuur, de zogenaamde Scalable Product Architecture II (SPA II). Het 111 kWh accupakket biedt zoals gezegd een actieradius tot 600 kilometer en kan aan de DC-snellader in 30 minuten van 10 tot 80 procent worden opgeladen. De EX90 heeft uiteraard standaard vierwielaandrijving, waarbij kopers dus uit twee aandrijflijnen kunnen kiezen. De ene biedt een vermogen van 300 kW en een koppel van 770 Nm, de andere 380 kW en een koppel van 910 Nm.

Sensortechnologie en autonomie

Volvo heeft voor de EC90 een volledig nieuwe veiligheidstechnologie ontworpen. Deze blijft up-to-date door voortdurend te leren en door regelmatige updates. De nieuwste sensortechnologie moet een soort van “beschermend schild” vormen, zowel binnen als buiten de auto.

Wat betreft hardware is de Volvo EX90 al voorbereid op het zonder supervisie autonome rijden van de toekomst. De Volvo EX90 heeft hiervoor verschillende camera’s, radar en Lidar gekoppeld aan supersnelle computers en Volvo’s eigen software. Samen moeten deze een 360 graden real-time beeld van de omgeving creëren. De in de daklijn geïntegreerde Lidar-sensor kan overdag en ’s nachts objecten op honderden meters voor de auto detecteren, waardoor er meer reactietijd is om ernaar te handelen. Ook helpen de sensoren om de betrouwbaarheid en algemene prestaties van Pilot Assist te verbeteren. Deze functie helpt door middel van een nieuwe stuurhulp nu ook bij het veranderen van rijstrook.

Bestuurder niet alert? Auto gaat automatisch aan de kant

Die sensortechnologie wordt ook in het interieur gebruikt. Speciale sensoren en camera’s detecteren of de bestuurder afgeleid, onoplettend of slaperig is. Als de bestuurder niet op waarschuwingen reageert, zal de Volvo zelf langs de kant van de weg stoppen en hulp inschakelen.

Midden in het dashboard bevindt zich een verticaal gemonteerd 14,5-inch touchscreen. Uiteraard draait dit weer op het Android Automotive-besturingssysteem. Dit integreert verschillende Google-diensten zoals Google Maps en Google Assistant. De gebruikers kunnen via de Play Store ook extra apps downloaden. Ook is de EX90 standaard voorzien van een snelle 5G-internetverbinding. Dat maakt niet alleen streaming van muziek en een vloeiend gebruik van de diverse apps mogelijk maar ook intuïtieve real-time navigatie.

Phone Key

Een autosleutel is niet meer nodig met de EX90, die voorzien is “Phone Key”-technologie. De Volvo EX90 kan worden geopend, vergrendeld en gestart met de mobiele telefoon. Iedere door de eigenaar geautoriseerde bestuurder kan zijn individuele rijprofiel en welkomstsequentie aanmaken, die automatisch worden geladen zodra de bestuurder plaatsneemt.

B-directioneel

Volvo heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de auto op de markt komt en hoeveel hij gaat kosten. Ook heeft Volvo nog geen nadere informatie verstrekt over bijvoorbeeld de afmetingen, de laadsnelheid en prestaties opgegeven. Wel maakte men bekend dat de EX90 het eerste Volvo-model met bi-directionele laadaansluiting wordt. Dit maakt het mogelijk om externe elektrische apparaten of andere elektrische auto’s op te laden.

Vorig artikelAudi Q8 e-tron: nieuwe naam, grotere accu en meer bereik
Volgend artikelMijlpaal voor allereerste elektrische Porsche: 100.000e Taycan rolt van de band

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in