Met de Volvo ES90 laat de Zweedse autofabrikant duidelijk zien dat de focus daar steeds meer op digitalisering komt te liggen. Dankzij indrukwekkende hardware, software en AI blijft deze elektrische sedan zichzelf voortdurend verbeteren. Maar is dat alleen maar goed nieuws?
Een auto die steeds slimmer wordt, maar wie bepaalt de regels?
De Volvo ES90 luidt een nieuw hoofdstuk in voor het Zweedse merk. Niet omdat het de eerste elektrische sedan van Volvo is, of omdat hij sneller of krachtiger is dan zijn voorgangers, maar omdat hij anders werkt. In plaats van een auto die je koopt en die daarna langzaam veroudert, presenteert Volvo de ES90 als een model dat met de tijd juist beter wordt.
Tesla en enkele andere automerken hebben hun auto’s ook van OTA software-updates voorzien. Maar Volvo zegt nog een stapje verder te gaan. Dankzij de combinatie van kunstmatige intelligentie (AI) en software-updates op afstand past de ES90 zich steeds opnieuw aan. Verbeteringen op het gebied van veiligheid, accuverbruik en rijhulpsystemen worden automatisch doorgevoerd. Dat klinkt veelbelovend, maar het roept ook vragen op. Hoeveel controle houd je als eigenaar over je auto? Wat gebeurt er als Volvo besluit bepaalde functies alleen nog tegen betaling aan te bieden?
Een computer op wielen
De kern van de ES90 wordt niet gevormd door de elektromotor of de accu, maar door de software. Volvo heeft de auto gebouwd op de Superset tech stack, een digitaal platform dat updates en verbeteringen mogelijk maakt zonder dat er een monteur aan te pas komt.
Dat heeft voordelen. Een ES90 van drie jaar oud zou nog steeds nieuwe functies en verbeterde prestaties kunnen krijgen, zonder dat de eigenaar daar iets voor hoeft te doen. Dit kan gaan om een efficiënter energiebeheer, een verbeterd rijhulpsysteem of zelfs een compleet nieuwe functie die bij aankoop nog niet bestond.
Tegelijkertijd levert deze aanpak een fundamentele verschuiving op: de auto die je koopt, blijft niet hetzelfde. De manier waarop hij rijdt, reageert en presteert, wordt op afstand bepaald door software-updates. Dat maakt de ES90 geen traditioneel bezit meer, maar eerder een rijdend computerplatform dat Volvo naar eigen inzicht kan aanpassen.
Veiligheid of afhankelijkheid?
Veiligheid is altijd een speerpunt geweest bij Volvo, en de ES90 is geen uitzondering. Hij zit vol met sensoren, Lidars, camera’s en radarapparatuur om de bestuurder te ondersteunen en ongelukken te voorkomen.
Daarbij speelt de dubbele NVIDIA DRIVE AGX Orin-chip een belangrijke rol. Dit geavanceerde computersysteem verwerkt verkeerssituaties sneller dan een mens dat kan en stuurt op basis daarvan assistentiesystemen aan. De Volvo ES90 wordt daarmee een digitale waakhond op de weg, altijd alert en klaar om in te grijpen.
De grote vraag is hoe deze technologie zich ontwikkelt. Op dit moment werkt het systeem in dienst van de bestuurder, maar hoe lang blijft dat zo? We zien nu al dat autofabrikanten rijhulpsystemen steeds verder automatiseren. Wordt de bestuurder van de ES90 op termijn een passagier in zijn eigen auto?
Daarnaast is de vraag in hoeverre Volvo de software en de bijbehorende functies onder eigen controle houdt. Kunnen eigenaren straks alleen nog bepaalde veiligheidsopties gebruiken als ze daar een abonnement voor afsluiten? BMW en Mercedes hebben dit al geprobeerd met betaalde functies in de auto. Gaat deze ontwikkeling zich voortzetten?
Een auto die zichzelf niet afschrijft?
Een van Volvo’s beloftes met de ES90 is dat hij zijn waarde beter behoudt dan traditionele auto’s. Omdat hij steeds slimmer en veiliger wordt, zou hij langer meegaan en aantrekkelijker blijven voor tweedehandskopers.
In theorie klinkt dat goed. Maar wat gebeurt er als Volvo na een paar jaar besluit de software-updates te stoppen? Of als bepaalde functies alleen nog beschikbaar blijven tegen een extra betaling? Bij de smartphonefabrikanten is dit al lang de realiteit: zodra een fabrikant stopt met updates, raakt het apparaat snel verouderd. Gelukkig hebben veel van die fabrikanten verbetering beloofd, en zorgen ze gedurende een langere periode voor updates.
Hoe dan ook, hetzelfde risico geldt voor de ES90. Blijft een model uit 2025 in 2035 nog steeds slimmer worden, of eindigt hij evengoed als een auto met een achterhaald softwaresysteem? Dat is een vraag waar nog niemand een duidelijk antwoord op heeft. Hoewel, als we kijken naar het infotainmentsysteem van een tien jaar oude auto dan weten we het antwoord misschien al… Aan de andere kant, wie nu in een van de eerste exemplaren van de Tesla Model S stapt, zal daar toch niet gauw over klagen.
Zet de Volvo ES90 daarmee een nieuwe standaard?
Het is buiten kijf dat de ES90 is een van de meest vooruitstrevende auto’s van dit moment is. Daarnaast heeft Volvo dit model zodanig ontwikkeld dat het zichzelf naar verluidt blijft verbeteren, waardoor het theoretisch langer meegaat en steeds veiliger wordt.
Maar deze ontwikkeling roept tegelijkertijd ook vragen op over de toekomst van autobezit. Hoe afhankelijk wordt een eigenaar van de fabrikant? Wat als Volvo besluit dat bepaalde updates niet langer gratis zijn? En los van dat: wat gebeurt er als software de doorslaggevende factor wordt bij de aanschaf van een auto?
De Volvo ES90 zet onmiskenbaar een stap in de toekomst. Maar of die toekomst echt zo aantrekkelijk is, en voor alle bestuurders, dat zal pas blijken als deze slimme auto een aantal jaren op de weg is.