maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsVolledig nieuwe Kia e-Niro komt volgend jaar

  Volledig nieuwe Kia e-Niro komt volgend jaar

  Zo’n twee jaar geleden presenteerde Kia de Habaniro Concept, die we konden beschouwen als een hint op een volledig nieuwe Niro. Nu Kia deze week op de Seoul Mobility Show een ingrijpend vernieuwde Kia presenteert, zien we dat er inderdaad wat invloeden van de Habaniro in terug.

  Nieuw maar herkenbaar design

  Van het best wel kekke design van die Habaniro zijn de contrasterende kleur van de C-stijl en onderaan de flanken, het design van het front en de gestapelde achterlichten overgebleven. Verder heeft Kia besloten dat de nieuwe Kia qua uiterlijk niet te veel van het huidige model af moet wijken, wat ons in het kader van ‘never change a winning team’ niet onverstandig lijkt. Hij ziet er anders uit maar toch zie je ook bijna meteen dat het een Kia Niro is. Goed gedaan, wat ons betreft. Kia levert ook de vernieuwde Niro met drie verschillende aandrijflijnen. Kopers kunnen dus als vanouds kiezen uit een normale hybride, een plug-in hybride en uiteraard ook een volledig elektrische e-Niro.

  Nieuwe Kia e-Niro 2022

  Geheel nieuw ontworpen

  Volgens Kia is de nieuwe Niro volledig opnieuw ontworpen. Het ontwerp is inderdaad nieuw en heeft dus de nodige elementen van de in 2019 presenteerde Habaniro conceptauto. Het meest opvallende daarbij is de contrasterende kleur van de C-stijl, aangevuld met de kleurcontrasten onderaan de flanken. Waar de vorige Niro heel netjes maar niet echt heel opvallend oogde, voegt Kia aan de nieuwe Niro een paar behoorlijk opvallende elementen toe. Dat past natuurlijk ook heel goed bij het feit dat het Koreaanse automerk afscheid wil nemen van zijn bescheiden imago, zoals ook aan het best wel opvallende uiterlijk van de EV6 is te zien.

  Tiger Face

  Uiteraard neemt Kia allesbehalve afscheid van de bekende ‘tiger face’. Sterker nog, die is bij de nieuwe Niro geprononceerder dan ooit. Het design van de voorkant, waar de dagrijverlichting en koplampen in afzonderlijke ‘pods’ zijn ondergebracht, met daarboven een doorlopende chroomstrip, is duidelijk van de Habaniro overgenomen. De elektrische Kia e-Niro heeft overigens een ietwat afwijkend front omdat hierin weer de laadpoort is geïntegreerd. Ook de achterlichten, in de vorige versie bescheiden en horizontaal en nu verticaal en veel scherper gestyleerd, zijn duidelijk geïnspireerd op de conceptauto uit 2019.

  Nieuw interieur

  Kia heeft ook het interieur van de Niro volledig vernieuwd. Het dashboard ziet er een stuk rustiger en gebalanceerder uit. Het dashboard wordt gedomineerd door een groot, uit één stuk bestaand beeldscherm. Daarin worden de digitale instrumenten gecombineerd met een breedbeeld infotainmentscherm. Daaronder zien we aparte aanraakgevoelige regelaars voor verwarming en ventilatie. De middenconsole heeft een paar fysieke schakelaars alsmede de bekende draaiknop voor de rijmodus.

  Nieuwe Kia e-Niro

  Duurzame materialen

  Het milieu wordt steeds belangrijker en dat zien we ook terug in de vernieuwde Kia Niro. Daarin gebruikt duurzame materialen voor het interieur. De hemelbekleding is gemaakt van gerecycled materiaal, de stoelen van ‘bio gebaseerd’ polyurethaan met Tencel-vezels van eucalyptusbladeren. De verf op de deurpanelen is (uiteraard) op waterbasis en ook vrij van stoffen als benzeen en tolueen.

  Greenzone

  Hoewel wij er uiteraard een voorstander van zijn om meteen de volledig elektrische Kia e-Niro te kiezen, heeft Kia voor de hybride versie een nieuwe ‘Greenzone Drive Mode’ ontwikkeld. De hybride versie van de Niro kan met behulp van ‘geofencing’ automatisch overschakelen op een volledig elektrische modus in ‘groene zones’ zoals stedelijke woonwijken of buiten scholen en ziekenhuizen. Bovendien kan de bestuurder ook zijn eigen groene zones registreren in het navigatiesysteem van de auto.

  Lancering waarschijnlijk begin volgend jaar

  Dat is ook het enige technische detail dat Kia bekendmaakte. Voor de rest, zoals het platform, de aandrijflijnen en andere specificaties moeten we nog even wachten. Waarschijnlijk zal de Koreaanse fabrikant in aanloop van de lancering wel het nodige vrijgeven. Maar voor het complete verhaal zullen we moeten wachten tot de daadwerkelijke lancering, die naar verwachting begin volgend jaar zal zijn.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos