Volkswagen robot autonoom elektrische auto's opladen

Volkswagen’s autonome laadrobot kan nu meerdere auto’s tegelijk laden

Een paar jaar geleden toonde de Volkswagen Group op de Future Mobility Day een mobiele robot die elektrische auto’s autonoom kon opladen. Hierbij werd een mobiele, decentrale lader naar het voertuig gebracht en aangesloten. Volkswagen onthult nu een nieuwe versie die meerdere voertuigen tegelijk kan laten laden.

Meerdere auto’s tegelijk

Het concept uit 2017 was in wezen een grote accu op wielen, die voorzien was van ingebouwde laadelektronica. Deze kon naar een op te laden elektrisch voertuig worden gemanoeuvreerd. De arm bovenop de robot stak dan de laadconnector in de auto zodat de auto kon worden opgeladen. Het basisconcept van een accu die naar het voertuig komt, blijft in de verbeterde versie hetzelfde. De robot en robotarm zijn nu gescheiden van de apparaten waarin de energie is opgeslagen. Zo’n robot kan daardoor meerdere auto’s tegelijk bedienen.

Activeren via smartphone app en V2X-communicatie

het activeren van de robot kan op twee manieren: door middel van een smartphone app en via V2X-communicatie (vehicle-to-everything). Daarna begeeft de zelfrijdende robot zich autonoom naar een voertuig begeven en neemt meteen een verrijdbare accu mee. Vervolgens verbindt hij de verrijdbare accu met het voertuig om het laden te laten beginnen. De verrijdbare acculaders ondersteunen DC-snelladen tot 50 kW en hebben een capaciteit van ongeveer 25 kWh.

Goedkoper en efficiënter

Door het splitsen van de robot van de verrijdbare accu is er slechts één kostbare robot nodig om meerdere auto’s te bedienen zonder te hoeven wachten tot een voertuig klaar is met laden. Dit vereist uiteraard meerdere accu’s maar de kosten blijven beperkt tot die van slechts één robotunit.

Voor plaatsen waar normale laders onrendabel of onhaalbaar zijn

Volkswagen ziet het mobiele laadconcept als een manier om de laadinfrastructuur naar parkeerplaatsen te brengen waar het onrendabel of onhaalbaar is om vaste laadinfrastructuur te plaatsen. Men is er zelf erg enthousiast over: “De mobiele laadrobot zal een revolutie ontketenen als het gaat om het laden in diverse parkeergarages, parkeerplaatsen en ondergrondse parkeergarages, omdat we de laadinfrastructuur naar de auto brengen en niet andersom”, zegt Mark Möller, hoofd ontwikkeling bij Volkswagen Group Components. “Hiermee maken we bijna elke parkeergarage elektrisch, zonder complexe individuele infrastructurele maatregelen. Het is een visionair prototype dat we vrij snel in de praktijk kunnen brengen”.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven