Volkswagen presenteert volgende week de bijna-productieversie van de ID.Aero

Volkswagen ID.Aero

De eerste schetsen van een volgend model in de ID-reeks, dat intern ‘ID.Aero’ wordt genoemd, circuleren al een tijdje. Met die ID.Aero wil Volkswagen een elektrische tegenhanger van de VW Passat op de markt brengen. De conceptcar voor China onthult men volgende week al, en de versie voor Europa en de VS zal snel volgen.

Met de ID.Aero wil Volkswagen een (mogelijk iets betaalbaarder) alternatief bieden voor elektrische sedans zoals de Tesla Model 3 en BMW i4. We hebben het over een sedan maar de schetsen van de ID.Aero tonen zo te zien een hatchback of eigenlijk zelfs een fastback. De ontwerpers hebben overduidelijk hun best gedaan om de auto in aerodynamisch opzicht te optimaliseren. De behoorlijk geprononceerde flanken en wielkasten zijn duidelijk geïnspireerd op de huidige Arteon.

Actieradius tot 700 kilometer

Volgens VW-topman Brandstätter zou de ID.Aero zijn naam meer dan waarmaken en een extreem goede aerodynamica hebben. Die zou een WLTP-actieradius tot bijna 700 kilometer mogelijk kunnen maken. Verder heeft hij het over een “hoogwaardig interieur” dat qua ruimtelijkheid de voormalige Phaeton zou moeten evenaren. Als we kijken naar een eerder en behoorlijk overeenkomstig studiemodel van VW, de ID.Vizzion met een wielbasis van 3,1 meter, dan zou dat best wel eens kunnen.

De ID.Aero komt op het MEB-platform te staan en krijgt mogelijk een accupakket met een capaciteit die we op dit moment nog niet op dit platform hebben gezien, namelijk 111 kWh. Dat zal ook wel nodig zijn om de genoemde actieradius te kunnen halen. Die 111 kWh gaan we mogelijk ook terugzien op de verwachte langere versie van de ID.Buzz. In hoeverre VW ook de 58- of 77 kWh accu voor de ID.Aero gaat gebruiken, moeten we nog afwachten.

Verder geeft Volkswagen eerder op dat de ID.Aero ook met vierwielaandrijving leverbaar zal zijn en een maximaal systeemvermogen van 225 kW zou krijgen.

Volkswagen ID.Aero

Productie start in 2023

De productieversie van de ID.Aero zal naar verwachting in de tweede helft van 2023 worden gelanceerd. Eerst in China, waarna de lancering van het model voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt niet veel later zal volgen. We mogen verwachten dat Volkswagen aansluitend ook een stationwagenversie van de ID.Aero zal lanceren. Ook daarvan is al vaker sprake geweest.

De versie voor de Europese en Noord-Amerikaanse markt zal Volkswagen vanaf 2023 in de fabriek in Emden gaan bouwen. in 2023 van start gaan na de presentatie van het seriemodel voor Europa en Noord-Amerika – de Noord-Amerikaanse voertuigen zullen ook in Nedersaksen worden geproduceerd en vervolgens worden verscheept.

Verschillen tussen Chinese, Europese en Amerikaanse versies

De tot nu gepubliceerde ontwerpschetsen zijn bedoeld om een voorproefje te geven van een “toekomstig Chinees model in de hogere middenklasse”. Het is niet duidelijk in hoeverre de Chinese versie verschilt met de Europese en Noord-Amerikaanse versies. De wijzigingen aan de in China gebouwde ID.4 X en ID.4 Crozz zijn bijvoorbeeld miniem in vergelijking met de Europese ID.4. Maar dat Chinese model was dan ook afgeleid van de Europese versie. Bij de ID.Aero komt VW eerst met de versie voor China, zodat er nu misschien wel grotere verschillen zijn.

Vorig artikelNio onthult met de ES7 alweer zijn vijfde model
Volgend artikelExtra budget voor subsidie schone vrachtwagens en bouwmaterieel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in