zaterdag, 20 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsVolkswagen Power Day: goedkopere accu’s, eigen productie en snellaadnetwerk

    Volkswagen Power Day: goedkopere accu’s, eigen productie en snellaadnetwerk

    Gisteren hield de Volkswagen Group zijn eerste “Power Day”. Tijdens dit evenement presenteerde men de technologische routekaart voor de accu- en oplaadsector tot 2030. Het voornaamste doel is het verminderen van de complexiteit en de kosten van de accu’s en de vraag naar accucellen veilig te stellen.

    Goedkopere accu’s door nieuwe “standaardcel”

    Volkswagen verwacht dat de ontwikkeling van een nieuwe “standaardcel” aanzienlijke kostenvoordelen zal opleveren. Volkswagen is van plan om deze vanaf 2023 in te voeren. In 2030 verwacht men deze in zo’n 80 procent van alle elektrische voertuigen van de groep te gebruiken.

    Volkswagen Power Day kostenreductie

    Later ook Solid State accu’s

    Een beetje verstopt tussen de regels van het Duitse persbericht staat dat het een prismatische eenheidscel betreft. Deze biedt volgens Volkswagen “de beste voorwaarden voor de overgang naar vaste-stofcellen”. Men voegt eraan toe dat men deze volgende grote stap in de accutechnologie vanaf het midden van het decennium verwacht te maken.

    Verdere besparingen streeft men na door optimalisering van het celtype, nieuwe productiemethoden en “consequente recycling”. Volkswagen wil zo de kosten van de accu’s geleidelijk verlagen met tot 50 procent in het instapsegment en met tot 30 procent in het volumesegment. De groep verwacht mede dankzij de schaalvoordelen de kosten van accu’s terug te brengen tot ver onder de 100 euro per kilowattuur.

    Volkswagen Power Day accucelproductie

    Beschikbaarheid

    Als de bouw van elektrische auto’s echt gaat groeien, wat vanaf ongeveer 2025 gaat gebeuren, dan zouden accucellen wel eens schaars kunnen worden. Daarom versnelt Volkswagen de productie van accucellen in Europa. Men wil, samen met een aantal partners, tegen het einde van dit decennium zes gigafabrieken met een totale capaciteit van 240 gigawattuur (GWh) operationeel hebben. Volgens Volkswagen zal hiermee een actieve bijdrage worden geleverd aan het bereiken van de doelstellingen van de Green Deal van de Europese Unie.

    De eerste twee fabrieken zullen worden gebouwd in Skellefteå, Zweden, en in Salzgitter. Wegens de grotere vraag heeft Volkswagen besloten de eerder geplande celproductie te herstructureren. Men hoopt op deze manier betere schaalvoordelen te bereiken en de complexiteit van de productie te verminderen.

    De productie van “premium cellen” concentreert men in de grote Zweedse fabriek “Northvolt Ett”, in samenwerking met de startup-partner Northvolt. De productie van deze cellen moet in 2023 van start gaat en wordt geleidelijk uitgebreid tot een jaarlijkse capaciteit van 40 GWh.

    De “Gigafactory” in Salzgitter, die Volkswagen zelf exploiteert, moet vanaf 2025 de “standaard accucel” voor het volumesegment produceren. Ook wil men daar innovaties op het gebied van proces, ontwerp en chemie ontwikkelen. Uiteindelijk wil men de capaciteit in Salzgitter opvoeren tot tot 40 GWh per jaar.

    Beide gigafabrieken zullen worden aangedreven door elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Volkswagen onderzoekt momenteel mogelijke locaties en partners voor de andere fabrieken.

    Volkswagen Power Day waardeketen

    Waardeketen

    Naast de ontwikkeling van een standaardcel en het opzetten van een eigen accuproductie, omvat de nieuwe technologische routekaart van de Volkswagen Group ook de integratie van verdere stappen in de waardeketen tot en met de industriële recycling.

    “E-mobiliteit is onze kernactiviteit geworden. Nu zijn wij bezig systematisch verdere stadia in de waardeketen te integreren. Op lange termijn verzekeren we ons van een pole position in de race voor de beste accu en de beste klantenervaring in het tijdperk van emissievrije mobiliteit,” zei Volkswagen CEO Herbert Diess.

    Volkswagen Power Day snelaadnetwerk

    Snellaadnetwerk

    Volkswagen wil ook doorgaan met de wereldwijde uitbreiding van het openbare snellaadnetwerk. Tegen 2025 wil men in Europa ongeveer 18.000 openbare ultrasnelle oplaadpunten operationeel hebben. De Volkswagen Group zal tegen 2025 ongeveer 400 miljoen euro besteden aan het totale programma in Europa. Externe partners zullen voor de aanvullende financiering zorgen. Men samenwerken met onder meer de minerale oliemaatschappijen om de oplaadinfrastructuur sneller laten groeien. Samen met BP wil Volkswagen in heel Europa ongeveer 8.000 snellaadpunten bouwen. Ook wil men het openbare snellaadnetwerk in de VS en China uitbreiden.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos