Volkswagen MEB V2G

Volkswagen MEB-architectuur straks V2G-compatible

De Volkswagen Groep wil de eerste grote autofabrikant worden die ‘vehicle-to-grid’ technologie in al zijn elektrische auto’s wil uitrollen. Hiermee kunnen elektrische auto’s worden gebruikt als ‘buffer’ om de schommelende energievoorziening uit hernieuwbare bronnen te stabiliseren.

In 2013 introduceerde Nissan en Mitsubishi al vehicle-to-X-technologie (V2X). Dit staat ook bekend als bi-directioneel opladen. Deze technologie is in meerdere pilots getest. De onlangs onthulde Hyundai Ioniq 5 en Kia EV6 krijgen allebei V2L, oftewel vehicle-to-load. Daarmee kun je via de auto andere voertuigen opladen of elektrische apparaten van energie voorzien. Maar het meest interessante potentieel van bi-directionele oplaadtechnologie in elektrische voertuigen is waarschijnlijk de mogelijkheid om netdiensten aan te bieden, hernieuwbare energiebronnen te helpen stabiliseren en energie op te slaan die anders verloren zou gaan.

Schommelingen in aanbod groene energie opvangen

Volgens een rapport van het Duitse Handelsblatt wil Volkswagen zijn elektrische auto’s geschikt maken om als ‘mobiele energieopslagsystemen’ te dienen. Handelsblatt merkt op dat alleen Duitsland per jaar al 6.500 GWh per jaar ’verspilt’. Dit is één procent van het jaarlijkse Duitse verbruik. Deze herwinbare energie wordt meestal op winderige dagen opgewekt door de windmolens in de Noordzee en de Oostzee maar gaat verloren als gevolg van onvoldoende opslagcapaciteit. Volgens berekeningen van de Volkswagen Groep zijn er voor de opslag van die verloren gegane energie zo’n 2,7 miljoen elektrische auto’s met V2G nodig. Deze zouden de energie aan het net zouden kunnen afgeven wanneer het aanbod laag is. Op die manier kunnen elektrische auto’s de netbeheerders helpen om schommelingen in het aanbod van groene stroom beter te beheren.

Tweede generatie MEB wordt V2G-compatible

“De testvoertuigen rijden, we zijn in de laatste fase van de voorbereiding”, zo vertelde VW-ontwikkelingsbestuurslid Thomas Ulbrich in een interview met Handelsblatt. Volgens het bericht is de Volkswagen Groep van plan vanaf 2022 elke elektrische auto met de tweede generatie van het MEB-platform V2G-compatible te maken. Dat geldt niet alleen voor de elektrische auto’s van VW zelf maar  ook de zustermerken Audi, Skoda en Seat-Cupra. De productie van deze eerste generatie voertuigen op het MEB-platform stopt in december. Aansluitend gaat VW auto’s met de mogelijkheid voor bi-directionele laden aanbieden. Deze zullen dan, met toestemming van eigenaars in ruil voor een “onkostenvergoeding”, deel gaan uitmaken van een “gedistribueerd net” dat ook een extra inkomstenbron voor Volkswagen zou worden. “Dit creëert een win-win situatie waar alle betrokkenen van zouden profiteren”, vertelde Ulbrich.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven