Volkswagen ID.Unyx is een sportieve SUV-coupé voor de Chinese markt

Volkswagen doet het nog steeds goed in China, maar de verkoop van EV’s valt tot nu toe tegen. Daarom komt het Duitse merk met een nieuwe sportieve elektrische SUV-coupé: de Volkswagen ID.Unyx. 

Volkswagen in China

Volkswagen was een van de eerste buitenlandse automakers die auto’s ging produceren in China. Onder het toenmalige systeem moest het joint ventures aangaan met Chinese bedrijven. Volkswagen heeft op dit moment drie joint ventures in China en het is aandeelhouder in Xpeng. De SAIC-VW joint venture werd opgericht in 1984 met als eerste auto de Volkswagen Santana. In 1991 werd een tweede joint venture opgericht, FAW-VW, met Volkswagen Jetta en de Audi 100. De derde joint venture, JAC-Volkswagen, werd opgezet in 2017. Deze joint venture werd later omgedoopt tot Volkswagen Anhui. In 2019 werd Jetta als zelfstandig merk in de markt gezet door FAW-VW.

Veel keuze en hoge verkoopcijfers

Volkswagen verkoopt 34 modellen in China, met veel overlap in prijs en formaat. Ook blijven oudere modellen vaak in productie naast de nieuwe. Iedere joint venture heeft zijn eigen dealernetwerk, dus klanten moeten van tevoren checken waar ze moeten wezen voor de Volkswagen die ze willen hebben. De Golf, bijvoorbeeld, wordt gemaakt door FAW-VW en die staat dus bij de FAW-VW dealer en niet bij de SAIC-VW dealer. Ondanks de opkomst van Chinese merken doet Volkswagen het nog steeds goed in China. In juni stond het merk op de tweede plaats in de ranglijst met 162.175 verkochte auto’s, onder BYD en boven Toyota. De top-3 bestsellers van Volkswagen in China zijn allemaal benzinemodellen: de Lavida, de Passat en de Tiguan L.

De EV strategie van Volkswagen in China

Volkswagen verkoopt in totaal zeven EV’s in China inclusief tweelingen: de ID.3, de ID.7 Vizzion/ID.7 S, de ID.4 X/ID.4 Crozz, ID.6 X/ID.6 Crozz. De bestverkopende EV is de ID.3. Zeven EV’s zijn niet veel voor de grootste EV markt ter wereld. Om de ontwikkeling van elektrische Volkswagens voor China te versnellen nam Volkswagen vorig jaar een belang van 4.99% in Xpeng. Volkswagen kan hierdoor gebruik maken van Xpeng’s platforms en techniek. De eerste auto die hieruit voortkomt is de Volkswagen ID.Code, een SUV gebaseerd op de Xpeng G9. De ID.Code werd als concept onthuld op de Beijing Auto Show en komt later dit jaar op de markt.

VW ID.Code
VW ID.Vizzion

JAC-Volkswagen > Volkswagen-Anhui

De JAC-Volkswagen joint venture was geboren met een vergelijkbaar idee. VW wilde goedkope elektrische platforms van JAC gebruiken om snel betaalbare EV’s op de markt te brengen. De joint venture lanceerde het Sol merk met als eerste auto de Sol E10X. Volkswagen veranderde echter van strategie: JAC-Volkswagen werd Volkswagen Anhui en het Sol merk werd overgedaan aan JAC. Volkswagen ontwikkelde vervolgens een nieuwe tweeling: de Cupra Tavascan voor export en de ID.Unyx voor de Chinese markt. Het is de eerste van een serie nieuwe EV’s voor China, en deze serie heet ID.UX.

Sol E10x

De ID.Unyx

De ID.Unyx is grotendeels dezelfde auto als zijn Cupra broertje, met een verschillende voor- en achterkant. Het is een zeer sportief ontwerp voor een Volkswagen in China en de ID.Unyx is dan ook gericht op jongere kopers. De auto heeft donkere koplampen, grote gaten in de bumper, 21-inch wielen met sportvelgen, een achterbumper met een diffuser en een spoiler op de achterklep. De VW-logo’s lichten op in het donker. De ID.Unyx staat op het MEB platform. Het formaat is 4663/1860/1610, 2766. Volkswagen gaat twee varianten leveren: RWD met 170 kW en AWD met 250 kW (170 achter en 80 voor), de eerste sprint naar 100 in 8 seconden, de tweede in 6 seconden. De 82.4-kWh ternaire lithium accu komt van CATL, het bereik is 621 kilometer voor de RWD versie en 565 voor de AWD versie. De ID.Unyx komt deze maand al op de markt voor ongeveer 25.000 euro en de eerste exemplaren staan al bij de dealer.

 

 

 

Vorig artikelBYD wil met Denza de Europese luxe markt veroveren ondanks EU importheffingen
Volgend artikelDaar-is-ie-dan: de elektrische Ford Capri

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in