Volkswagen ID.3 pre-order bindende aankoop

Volkswagen ID.3 kan binnenkort definitief besteld worden

Wie een pre-order voor de Volkswagen ID.3 1st Edition heeft geplaatst, kan deze vanaf 17 juni omzetten naar een bindende aankoop. Dit kondigde VW-bestuurslid Jürgen Stackmann aan. We moeten nog wel even afwachten wanneer VW de voertuigen levert. Volkswagen heeft immers nogal wat problemen met de software.

Wachten op software

Er zijn inmiddels al tienduizenden eenheden van de Volkswagen ID.3 klaar, op de benodigde software na. De voertuigen zijn in afwachting van het gereedkomen van de software opgeslagen op grote parkeerterreinen. Ondanks deze softwareproblemen met de ID.3 zegt Volkswagen er alle vertrouwen in te hebben dat het de aangekondigde levering “in de zomer” zal halen. Onlangs zei Herbert Diess van de Volkswagen Group dat er “grote vooruitgang” met de software was geboekt.

VW ID.3 bestellen

Zoals Stackmann via Twitter en LinkedIn aankondigde, kunnen de meer dan 30.000 voorbestellers van de gelimiteerde 1st Edition vanaf 17 juni bindende bestellingen voor de ID.3 plaatsen. Deze voorbestellers hebben al een reserveringsbedrag van 1.000 euro betaald bij het plaatsen van hun voorbestelling. De VW-dealers zullen de klanten “binnenkort” contacteren. Maar de exacte prijzen en leasetarieven – evenals de uiteindelijke leveringsdata – zijn nog onbekend. Ook is nog niet bekend wanneer we de “gewone” ID.3 kunnen bestellen. En ook over de levertijd heeft Stackmann geen details vrijgegeven.

Nieuwe opzet verkooptraject

De Volkswagen-dealers hebben bij de VW ID.s een heel andere rol dan bij de VW’s met verbrandingsmotor. In het laatste geval waren ze als vanouds verkoper. Bij de VW ID-modellen zijn ze alleen een agent en is Volkswagen zelf de verkoper. Daarom zijn de bindende koopcontracten van de voorbestellers ook een testcase voor VW en de dealers.

Met de verkoop van de ID.3 gaat het zogenaamde agentschapsmodel, waarover de fabrikant en nagenoeg alle dealers het in februari eens zijn geworden, ook van start. Hierbij wordt het bestelproces door de dealer afgehandeld maar sluit de klant het verkoopcontract rechtstreeks met Volkswagen. De dealer krijgt een vaste marge voor het agentschap en dienstverleningen voor Volkswagen. Dit geldt voor alle elektrische auto’s op basis van het MEB-platform én het aankomende Premium Platform Electric (PPE). In het laatste geval zullen het waarschijnlijk vooral Audi-dealers zijn, die hier dus als agent voor Audi op gaan treden.

Agentschap heeft voor- en nadelen voor dealer

Sommige dealers zien – ondanks het feit dat ze de autoverkoop hiermee deels opgeven – voordelen in het agentschapsmodel. Zo moesten ze voorheen bijvoorbeeld de showroomvoertuigen op eigen kosten aanschaffen. In de toekomst zullen deze door de fabrikant worden geleverd. Ook het voorraadbeheer en de financiering worden nu ook rechtstreeks door de fabrikant verzorgd en niet meer door de dealers. Hierdoor verschuift het restwaarderisico ook naar de fabrikant.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven