Volkswagen ID-fabriek in Zwickau

Volkswagen Group digitaliseert after-sales en richt deze in op EV’s

 De Volkswagen Group gaat zijn after-sales activiteiten volledig richten op digitalisering en elektromobiliteit. Het toenemende aandeel van elektrische auto’s, die ca. 20 tot 30 % lagere onderhoudskosten hebben dan brandstof auto’s, zal de After Sales-activiteiten in de toekomst beïnvloeden, aldus het bedrijf in een verklaring. Desondanks denkt VW de omzet en winst op dit vlak te kunnen verhogen. Dit door het vergroten van de klantloyaliteit via digitale diensten en door het toenemende aantal geleverde auto’s.

De verkoop van originele onderdelen zorgde in 2018 voor een omzet van € 15,9 miljard, waaruit blijkt dat after-sales een belangrijke bijdrage levert aan de groepsomzet.

Ambitieuze productieplannen voor EV’s

De Volkswagen Group wil in 2050 CO2-neutraal zijn en heeft het tot nu toe meest ambitieuze EV-offensief in de auto-industrie gelanceerd. Tot 2028 worden 70 puur elektrische modellen op de markt verwacht en tot 2023 zal circa 30 miljard euro worden geïnvesteerd in e-mobiliteit. Hiermee moet elektrisch rijden bereikbaar worden voor een bredere bevolkingsgroep, waardoor de vraag naar elektrische auto’s sterk zou moeten stijgen.

Elektrische auto’s hebben 20 tot 30% lagere onderhouds- en slijtagekosten in vergelijking met conventionele voertuigen. Dit heeft invloed op de after-sales activiteiten. Met de huidige ambitieuze productieplannen van drie miljoen EV’s in 2025,  zal het E-aandeel van de totale voertuigvoorraad in 2030 naar verwachting 10 tot 15% bedragen. Auto’s met verbrandingsmotoren zullen dus voorlopig nog wel belangrijk blijven voor de after-sales omzet.

Digitalisering om klantloyaliteit te verzekeren en administratieve processen te vereenvoudigen

Toch zet Volkswagen in op digitalisering om de klantloyaliteit ook na de aankoop van een VW auto te verzekeren en uit te breiden. Het gebruik van klantdata door zowel de dealer als de fabrikant maakt een individuelere klantbenadering mogelijk. Bijvoorbeeld proactieve informatie over servicebeurten met daarbij eventueel gelijk een voorstel voor een werkplaatsbezoek via de smartphone of infotainment van het voertuig.

Digitalisering maakt ook de processen van de werkplaats veel efficiënter. Bij een gemiddelde werkplaatsorder kosten de administratieve handelingen nu ongeveer 80 minuten. Met Digital After Sales wordt verwacht dat dit kan worden teruggebracht naar 15 minuten. Bovendien zal het toenemende aantal voertuigen de aftersales-activiteiten verder stimuleren. Momenteel zijn er wereldwijd 100 miljoen voertuigen in onderhoud bij 25.000 werkplaatsen en in 2030 zullen dit circa 150 miljoen zijn. De basis van de after-sales-activiteiten van VW wordt verwacht te blijven groeien en en zou de impact van dalende onderhoudskosten voor elektrische auto’s kunnen compenseren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven