Volkswagen Groep start in Valencia de bouw van grote fabriek voor duurzame accuproductie

PowerCo Gigafactory Valencia

De Volkswagen Groep heeft met de start van de bouw van een enorme fabriek bij Valencia een belangrijke stap gezet in haar accu-offensief. PowerCo, een dochteronderneming van de Volkswagen Groep, zal hier vanaf 2026 eenheidsaccucellen en accu’s produceren.

De fabriek krijgt een initiële capaciteit van 40 GWh per jaar, goed voor zo’n 500.000 elektrische voertuigen.

PowerCo

PowerCo is binnen de Volkswagen Groep verantwoordelijk voor alle batterijactiviteiten en heeft plannen voor de bouw van drie grote accufabrieken. Naast Valencia wordt er momenteel ook een fabriek in het Duitse Salzgitter gebouwd. De derde zal in het Canadese St. Thomas verrijzen.

De keuze voor Valencia als locatie voor de nieuwe accufabriek werd beïnvloed door factoren als de beschikbaarheid van goedkope groene energie, het regionale wetenschaps- en innovatiecluster, goede transportverbindingen en de nabijheid van de Spaanse productielocaties van Seat-Cupra. De gigafactory zal de voertuigfabrieken in Martorell en Pamplona van eenheidscellen voorzien.

Duurzaamheid staat uiteraard centraal in de plannen. Daarom zal de fabriek volledig op groene energie draaien, welke onder anderen afkomstig is van een nabijgelegen 250 hectare groot zonnepark en van windenergie.

“We gaan snel met PowerCo. We hebben net de eerste steen gelegd voor de tweede gigafabriek van PowerCo in Valencia, en zetten nu al de volgende stap met de aankondiging van een andere gigafabriek in St. Thomas, Canada,” zegt Thomas Schmall, Group Chief Technology Officer en voorzitter van de Raad van Commissarissen van PowerCo SE. “We willen van PowerCo een wereldwijde speler in de accusector maken en de weg vrijmaken voor betere mobiliteit met duurzaam geproduceerde accucellen. De gigafabriek in Valencia is hiervoor een belangrijke mijlpaal”, aldus Schmall.

PowerCo Gigafactory Valencia

Future Fast Forward

De bouw van de fabriek in Valencia maakt deel uit van het €10 miljard kostende investeringsprogramma ‘Future Fast Forward’ van de Volkswagen Groep. Als onderdeel van dit programma zullen de autofabrieken in Martorell en Pamplona ook worden geëlektrificeerd in samenwerking met dochteronderneming SEAT S.A. en tientallen andere partners.

Werkgelegenheid

De productiecapaciteit in Valencia kan op termijn uitgebreid worden naar 60 GWh. De nieuwe accufabriek zal meer dan 3.000 directe banen creëren, daarnaast verwacht men dat er tot 30.000 indirecte banen bij toeleveranciers en partners in Spanje kunnen worden gecreëerd.

Eenheidscel

De eenheids-accucellen, die in de fabriek zullen worden geproduceerd, zijn naar verluidt veelbelovend op het gebied van actieradius en laadtijden. Door synergie-effecten kunnen de kosten van accu’s tot de helft worden verminderd.

Vorig artikelMorris JE gaat volgend jaar in serieproductie
Volgend artikelAcer waagt zich met de minimalistische, AI-gedreven Ebii op de e-bike markt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in