kleine elektrische Volkswagen

Volkswagen gaat inderdaad ook kleine auto’s op MEB-architectuur bouwen

De kleinste elektrische auto in het Volkswagen-gamma is de e-Up! Dit is een ietwat vernieuwde, geëlektrificeerde versie van de vroegere Up die eigenlijk voor een verbrandingsmotor is bedoeld. Inmiddels is er alweer sprake van een opvolger. Deze ID.1 is wél helemaal als elektrische auto ontwikkeld.

Maar daarmee is de life cycle van de elektrische Volkswagen Up! wel heel kort. En dat voor een auto die qua prijs toch al ‘moeilijk’ zit. De vorige Up! kon je – weliswaar met verbrandingsmotor – nog voor iets meer dan 10 mille krijgen. De elektrische Up! kost meer dan het dubbele daarvan maar wordt dus al snel opgevolgd door de ID.1. Deze goedkoopste telg uit de ID-serie zal volgens CarMagazine goedkoper zijn en minder dan 20 mille gaan kosten. Uiteraard zal dat mede te maken hebben met het feit dat de accu’s voor elektrische auto’s tegen die tijd een stuk goedkoper zijn geworden. Ook zal Volkswagen voor dit nieuwe model waarschijnlijk gebruik maken van de kleinere, goedkopere variant van het inmiddels welbekende MEB-platform.

Actieradius tot ongeveer 300 kilometer

De ID.1 moet volgens CarMagazine qua uiterlijk aansluiten bij zowel de huidige Up! als de hierboven afgebeelde ID.3. Dat betekent dus een hoekige auto met korte oversteken en relatief veel binnenruimte. Ook is er volgens CarMagazine al sprake van een paar andere varianten in de vorm van een cross-over en een minivan. Als men inderdaad gebruik maakt van de goedkopere versie van het MEB-platform, zullen er waarschijnlijk accupakketten van 24 en 36 kWh komen. De grootste daarvan is goed voor een bereik tot ongeveer 300 kilometer. Dat is zo’n 15% beter dan de huidige kleine Volkswagen

Elektrische auto’s zijn voor VW mogelijk een verliespost

De elektrische Volkswagens zullen hun weg vooral naar Duitse kopers weten te vinden. Dat is nu momenteel een duur grapje voor de fabrikanten. Er is in Duitsland een aankoopbonus voor elektrische auto’s die onlangs is verhoogd tot 6.000 euro. Volgens insiders verdient Volkswagen nauwelijks aan elektrische auto’s of verliest er zelfs op. Dat komt omdat de fabrikanten de helft van die aankoopbonus zelf moeten financieren. Dat wil zeggen dat Volkswagen in Duitsland een korting geeft van 3570 euro op een elektrische auto die niet als zodanig in ontworpen en dure accu’s heeft.

MEB-architectuur kan kosten aanzienlijk verminderen

Dat is dan ook de reden dat Volkswagen massaal heeft geïnvesteerd in een nieuwe fabriek en modulair elektrisch platform. Dit vermindert de kosten van elektrische auto’s namelijk aanzienlijk. Volkswagen zal met het MEB-platform en de afgeleiden daarvan aanzienlijk efficiëntere en modernere elektrische auto’s kunnen bouwen tegen lagere kosten. Ralf Brandstätter, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van het VW-merk, vertelde CarMagazine dat er met het MEB-platform tot wel 40 procent kan worden bespaard. “In de toekomst heeft het geen zin om accu’s in een auto te plaatsen die is ontworpen voor een verbrandingsmotor. We hebben dat weliswaar gedaan met de e-Up! en dat was een stap in de goede richting”, aldus Brandstätter. Hij bevestigt: “We werken aan een volledig elektrische van minder dan 20.000 euro. We kunnen een kleinere variant van de MEB-architectuur ontwikkelen om de kosten te verlagen”.

Ook een Volkswagen ID.2

De ID.1 blijft niet het enige kleintje van de ID-range. Er komt ook een ID.2 die moet gaan concurreren met de Renault ZOE en Peugeots e-208. Maar voorlopig legt Volkswagen de focus op de ID.3 en de grote elektrische modellen zoals de SUV ID.4, de daarop gebaseerde ID.5 cross-over, de elektrische stationwagon ID. Space Vizzion en de ID. Buzz.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven