Volkswagen Components wil ook vooraanstaande toeleverancier voor andere autofabrikanten worden

Volkswagen Components onderdelen leverancier

Volkswagen is bezig met het overschakelen naar ‘elektrisch’. Dit heeft uiteraard ook gevolgen hebben voor de eigen toeleveringsbedrijven van de groep. De divisie Components van de Volkswagen Groep produceert al veel onderdelen voor e-mobiliteit en wil dat nog veel meer gaan doen.

Divisie Components

Op dit moment komt 40 procent van de onderdelen van de VW ID.3 en ID.4 bij de divisie Components vandaan. Maar de toekomstige plannen gaan nog veel verder. De ID.3 en ID.4 zijn gebaseerd op het nieuwe modulaire MEB-platform van Volkswagen. Hierdoor vallen belangrijke onderdelen weg, zoals de verbrandingsmotoren voor bijvoorbeeld de Golf of Passat. Het bedrijf legt aan het Duitse magazine Automobilwoche uit welke onderdelen de divisie Components levert voor de eerste twee leden van de ID- familie.

Het elektrische offensief van Volkswagen ging dit jaar officieel van start met de levering van de eerste op het MEB-platform gebaseerde voertuigen. De voorbereidingen zijn al enkele jaren aan de gang. Voor de onderdelendivisie betekende het jaar dat het dieselschandaal aan het licht kwam een belangrijk keerpunt in zijn richting. “We stonden onder enorme druk om onszelf in 2015 opnieuw uit te vinden”, vertelde Components CEO Thomas Schmall aan Automobilwoche. “Het was duidelijk dat het businessmodel van Components, dat voornamelijk gebaseerd was op verbrandingsmotoren, zijn beste tijd had gehad. Je moet jezelf opnieuw uitvinden en transformeren in nieuwe waarden.”

Voorsprong

Schmall ziet Volkswagen in de voorhoede van de industrie door de onderdelendivisieal vroeg te transformeren. Hij zegt dat ze “twee of drie jaar voorsprong hadden op de meeste andere leveranciers,” wat ook hielp bij het opvoeren van de ID-productie. “We hebben veel dingen kunnen versnellen omdat we de voorkeur gaven aan in-house oplossingen boven het uitbesteden van taken. Anders hadden we de overgang niet zo snel kunnen maken”, zegt de componentenbaas.

Ook voor concurrenten

Op de lange termijn wil Schmall niet alleen onderdelen leveren, maar ook complete platforms. Niet alleen aan de merken van de Volkswagen Group, maar ook aan andere autofabrikanten. Op dit moment is het bedrijf een van de weinige leveranciers die een compleet platform kan bieden met eigen producten. Over 20 jaar wil het bedrijf een toonaangevende leverancier van elektrische platforms zijn. Een van de eerste klanten voor de producten van het onderdeel buiten de Volkswagen Groep is al bekend. Ford gaat vanaf 2023 een kleine auto bouwen op basis van het MEB-platform, en er is ook al sprake van een tweede elektrische auto. Schmall wil het bedrijf verder uitbreiden. Het doel, zegt hij, is dat bedrijven het complete platform bij Volkswagen Components kopen en er hun eigen carrosserie opzetten.

Eigen accuproductie

Ondanks de uitbreiding van de onderdelenproductie zal Volkswagen zijn accucellen nog lange tijd voornamelijk van leveranciers betrekken. Het bedrijf bereidt momenteel zijn eerste eigen accuproductie in Salzgitter voor. Maar als die eenmaal loopt, in 2024, zal de geplande capaciteit van in eerste instantie 16 GWh bij lange na niet voldoende zijn. “Dat zal slechts tien procent van de vraag dekken. We zullen in 90 procent van de accucellen in blijven kopen”, vertelde een woordvoerder aan Automobilwoche.

Vorig artikelMicrolino gaat volgend jaar zonder retrodesign in productie
Volgend artikelDe Toyota C+pod microcar zullen we hier waarschijnlijk nooit op de weg zien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in