Nikola Motor in de problemen

Volgende tegenvaller voor Nikola Motor

Hoe mooi zou het zijn, als er naast Tesla ook een succesvolle startup op het gebied van elektrische vrachtwagens zou zijn? Veel mensen vestigden hun hoop op Nikola Motor. Deze Amerikaanse startup presenteerde veelbelovende elektrische trucks en waterstoftrucks. Maar het einde lijkt dichterbij dan ooit.

Van belofte naar gebakken lucht

Het leek niet meer fout te kunnen gaan voor Nikola Motor. Een jaar geleden had het bedrijf nog zoveel goede vooruitzichten. General Motors zou brandstofcellen leveren, in Nikola Motor investeren en de Badger pick-up gaan bouwen. Bosch zou brandstofcellen voor de Europese markt leveren en ook in Nikola Motor investeren. Daarnaast was er nog een deal met Iveco voor het gezamenlijk bouwen van elektrische trucks en waterstoftrucks voor de Europese markt. Maar de Badger gaat er voorlopig niet komen en GM en Bosch gaan veel minder in Nikola Motor investeren. Dat zorgde voor een fikse daling van de beurskoers van Nikola Motor. Ook de opdracht voor de levering van duizenden elektrische vuilniswagens is – met wederzijds goedvinden – nu ook geannuleerd. En de koers kreeg weer een knauw, nu met zo’n elf procent. Nikola moet zich nu maar vast zien te klampen aan de laatste strohalm, de deal met Iveco.

Waar ging het mis?

Bij een start-up heeft alles te maken met vertrouwen. Vertrouwen in de toekomst, en op een goede afloop. Investeren in zo’n bedrijf blijft een riskante onderneming. Hindenburg Research, een bedrijf dat zich op ‘short-selling’ specialiseert, kwam erachter dat de trucks die Nikola een paar jaar geleden presenteerde helemaal niet zelfstandig reden. Ze stonden op een hellend vlak en bewogen zich voort door de zwaartekracht. Aanvankelijk ontkende Nikola dit, maar gaf het later toch schoorvoetend toen. Een gevalletje ‘gebakken lucht’ en de aandelenkoersen zakten fors, en dat zal Hindenburg Research geen windeieren hebben opgeleverd. Ook rolden er koppen: de oprichter en CEO van Nikola besloot om af te treden.

Maar daarmee was de gifbeker nog niet helemaal leeg. Integendeel zelfs. General Motors maakte bekend de aangekondigde deal te heroverwegen. En die deal werd inderdaad beduidend anders. GM’s deelname in Nikola werd deels teruggedraaid en GM besloot ook om de Badger pick-up uit de plannen te strepen. Ook Bosch, dat ook in Nikola zou investeren, kreeg iets te veel twijfels en trok zich voor een deel terug. Nu ook de deal met Republic Services voor de levering van duizenden elektrische vuilniswagens is afgeblazen, is Nikola min of meer terug naar af.

Deal met Iveco is Nikola’s laatste strohalm

Het enige wat overblijft, is dat het bedrijf voor zijn trucks brandstofcellen en andere componenten mag kopen bij GM en Bosch, en dat het samen met Iveco elektrische vrachtwagens in Ulm gaat bouwen. Maar als Nikola niet over voldoende kennis voor het elektrificeren van die Iveco trucks beschikt – en dat zou ons niet verbazen – dan kan Iveco misschien het laatste ballonnetje van Nikola lek prikken. Ondertussen hebben ook de gevestigde vrachtfabrikanten elektrische modellen aangekondigd en gaan sommige ook waterstoftrucks bouwen. Ook de productie van de Tesla Semi komt steeds meer in zicht. Er komt dus heel wat concurrentie bij voor Nikola Motor. Laten we voor de startup hopen dat die laatste strohalm voldoende overlevingskansen biedt.

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven