zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsVolgende fase elektrisch offensief Daimler: Mercedes EQB onthuld

  Volgende fase elektrisch offensief Daimler: Mercedes EQB onthuld

  Ze zijn in Stuttgart heel hard bezig met een elektrisch offensief. In dat kader onthulde Daimler vannacht de nieuwe Mercedes EQB, een van de weinige elektrische auto’s met zeven zitplaatsen. De nieuwe Mercedes EQB is na de EQC, EQV, EQA en de onlangs onthulde EQS het vijfde lid van de EQ-familie.

  Drie zitrijen

  De volwassenen die op de derde zitrij van de Mercedes EQB kunnen zitten, mogen overigens niet te lang zijn. Daimler geeft 1,65 meter op. Uiteraard kunnen er ook kinderzitjes voor kleine kinderen op die zitrij worden geplaatst. Op de tweede en derde rij kunnen in totaal tot vier kinderzitjes worden geplaatst. Voorin kan er eventueel ook nog één bij. Goed nieuws voor grote gezinnen dus.

  Ruimte genoeg

  De nieuwe Mercedes is dan ook net zo lang groot als een beetje stationwagen. Met een lengte van 4,68 m, een breedte van 1,83 m en een hoogte van 1,67 m is hij een fractie langer dan de GLB. Dat hij daarvan is afgeleid is makkelijk te zien aan de wielbasis. Die is bij beide modellen 2,83 m.

  Je kunt heel wat bagage kwijt in de EQB. Met neergeklapte achterbank tot maximaal 1.710 liter (7-zits versie: 1.620 l). Met de rugleuningen omhoog geklapt is er nog altijd 495 liter. Als je kiest voor de optionele verschuifbare achterbank krijgt de bagageruimte een extra volume van maximaal 190 liter. De derde rij kan indien nodig ook in de laadvloer worden verzonken. Ook qua hoofdruimte kom je niets te kort in de EQB: 1035 millimeter hoofdruimte op de eerste zitrij, 979 op de tweede voor de vijfzitter.

  Aandrijflijnen

  Klanten kunnen de Mercedes EQB bestellen met een voorwiel- of een vierwielaandrijving en verschillende vermogensniveaus, tot meer dan 200 kW. Er is ook sprake van een AMG Line met een vermogen van 215 kW. Qua verbruik geeft men voor de Mercedes EQB 350 4MATIC een gecombineerd elektrisch verbruik van 19,2 kWh/100 km op. De actieradius bedraagt dankzij het 66,5 kWh accupakket maximaal 419 kilometer volgens de WLTP-norm. Er schijnt ook versie met een grotere actieradius in de planning te staan.

  Mercedes EQB

  Laden

  Het AC-laden gaat met de gebruikelijke 11 kWh. Aan de DC-snellader kunnen gebruikers de EQB opladen met een maximale laadsnelheid van 100 kW. Daarmee duurt het 30 minuten om de van 10 tot 80% op te laden.

  Design

  De nieuwe EQB is afgeleid van de Mercedes GLE, de overeenkomsten zijn er maar niet overduidelijk. Net zoals bij de EQC heeft Daimler de Mercedes EQB ook een ‘elektrisch sausje’ gegeven. We zien bij de EQB het typische zwarte Mercedes-EQ paneel met de driepuntige ster, op de plaats waar normaal gesproken de grille zit. Aan de voor- als achterzijde zien we nog wat doorlopende glasvezelstrips. De Mercedes EQB oogt redelijk stoer door de redelijk forse lichtmetalen velgen in een bi- of tri- kleurendesign.

  Interieur

  De bestuurder van de EQB kan genieten van een Widescreen Cockpit, met bediening en weergave via de bekende MBUX. De veiligheidsvoorzieningen van de EQB omvatten opklapbare hoofdsteunen, veiligheidsgordels met gordelspanners en krachtbegrenzers op alle buitenste zitplaatsen en een airbag voor de zijruiten die ook de passagiers op de derde rij beschermt.

  Ook is de EQB standaard uitgerust met ‘Navigation with Electric Intelligence’. Dit systeem kan routes berekenen waarbij het rekening houdt met het maximale laadvermogen en de duur van mogelijke laadstops onderweg. Het berekent ook de snelste route, afhankelijk van topografie en weersomstandigheden.

  Mercedes EQB

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos