Volgende Citroën C3 word betaalbaar, duurzaam én elektrisch

De volgende Citroën C3 wordt ook elektrisch

Het is uiteraard geen verrassing dat de volgende generatie van de Citroën ook in een elektrische uitvoering zal worden aangeboden. Brandmanager Laurent Barria onthulde dit in een interview met Autocar. Hij zei dat de elektrische C3 gericht zal zijn op “toegankelijkheid tot de elektromobiliteit”.

Betaalbaar en duurzaam

Daarmee doelde hij de onlangs gepresenteerde Oli conceptcar, die hoge ogen scoort op het gebied van prijs en duurzaamheid. Ook bij de eerder geïntroduceerde kleine Ami (bij ons bekend als Opel Rocks) ligt de focus sterk op duurzaamheid en betaalbaarheid. De volgende generatie van de Citroën C3 zal overigens ook het eerste productievoertuig zijn met het nieuwe logo van het Franse merk.

Al eerder verklaarde Pierre Leclercq, verantwoordelijk voor het design bij Citroën, dat de Ami en Oli van invloed zullen zijn op de komende productievoertuigen van Citroën. De Franse autofabrikant zal in de toekomst meer aandacht worden besteed aan duurzaamheid en betaalbaarheid van de voertuigen. Autocar schrijft dan ook dat er de volgende C3 ook wel eens onderdelen meerdere keren gebruikt zouden kunnen worden, net zoals de bumpers en deuren van de Amri/Rocks en Oli.

Synergie met de Fiat Centoventi?

De huidige C3 neemt een eigenlijk bijzondere plaats in het modellenpalet van Stellantis in. Hij staat namelijk nog op het maar liefst 20 jaar oude PF1 platform. De volgende generatie gaat daar uiteraard verandering in brengen, die krijgt waarschijnlijk het STLA-small platform als basis.

Dat platform vormt als het goed is ook de basis voor de al eerder aangekondigde innovatieve opvolger van de Fiat Panda, die onder de (interne?) naam Centoventi in ontwikkeling is. Bovendien zou de nieuwe generatie van de Citroën C3 volgens de laatste informatie op dezelfde assemblagelijn als de Centoventi worden gebouwd. En ook bij die Centoventi staan aspecten als duurzaamheid en betaalbaarheid centraal. Het zou dus zo maar eens kunnen dat die twee projecten zijn of worden samengevoegd en dat beide merken straks een vergelijkbaar, betaalbare en veelzijdige compacte elektrische op de markt brengen.

Of toch de zoveelste CMP-kloon?

Maar voor hetzelfde geld ziet men een dergelijke gok niet zitten en bouwt men hem op het CMP-platform, waarmee het in technisch min of meer een kloon van de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e wordt.

Volgens Autocar zal de elektrisch aangedreven C3 – die ongetwijfeld ë-C3 zal heten – waarschijnlijk een relatief kleine accu krijgen. De opslagcapaciteit zal echter vast wel wat meer zijn dan de 40 kWh van de Oli. Autocar schat dat die ë-C3 een bereik van ongeveer 400 kilometer zal hebben. Daarvoor moet je toch aan zo’n 50 kWh denken, net zoals de nieuwste generatie van de vergelijkbare modellen Opel Corsa-e en Peugeot e-208 hebben. Die laatste krijgt binnenkort de aandrijflijn van de toekomstige elektrische 308, met een (effectief) 48,1 kWh accupakket, goed voor een bereik van zo’n 400 kilometer.

Het doorgaans zeer goed ingevoerde Autocar schrijft ook dat men verwacht dat het ontwerp van de volgende C3 sterke overeenkomsten met dat van de Oli zal vertonen. Dan moeten we dus denken aan een hoog op de wielen staande cross-over die de stijl van de huidige C3 Aircross combineert met die van de Oli. Qua prijs mogen we in ieder geval iets bijzonders verwachten. Voor de rest moeten we het nog even afwachten.

Vorig artikelWereldwijde uitstoot van autofabrikanten is veel hoger dan gerapporteerd
Volgend artikelSnel groeiend Swappable Batteries Motorcycle Consortium zet stappen

2 REACTIES

  1. betaalbaar?voor wie?????
    10 jaar geleden sprak ene musk ook van een betaalbaar model voor iedereen…
    van die betaalbaarheid is 10 jaar later nog niets te merken.(waarom zou hij ook,de rijkste man op aarde weet niet eens wat betaalbaar is)
    laat ons citroen het voordeel van de twijfel gunnen,maar zolang de huidige prijzen niet met minstens 30% dalen is er van betaalbaar geen sprake!

  2. Tesla is wel degelijk bezig met die “$25.000 EV”. Inclusief belastingen enzovoorts gaat die hier natuurlijk wel wat meer kosten, reken maar op zo’n 30-35 mille. Maar daar zijn enorme investeringen mee gemoeid. Daarom ontkom je er niet aan om eerst auto’s in een hoger prijssegment op de markt te brengen. Met die winst in de achterzak kun je investeren in auto’s waarmee je pas op de lange termijn geld verdient.

    Auto’s zijn, omdat zelfs de basismodellen verplicht de moderne assistentiesystemen aan boord moeten hebben en aan de recente uitstooteisen moeten voldoen, een stuk duurder geworden. Elektrische auto’s zijn qua aanschaf ook duur, die accu’s kosten nu eenmaal geld. Als je dat te duur vindt, kun je altijd nog naar een deelauto kijken. Of gewoon geen nieuwe auto kopen, maar een gebruikte. Mijn eigen auto is ook 17 jaar oud. Qua onderhoudskosten – zelfs bij een Toyota- vraag ik me alleen wel af of een nieuwe uiteindelijk niet goedkoper is. 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in