Volgend jaar twee nieuwe modellen bij Xpeng

twee nieuwe modellen bij Xpeng, naast deze G9 en P7

Het moge inmiddels bekend zijn, Xpeng Motors heeft de Europese markt betreden. Het eerste Nederlandse verkooppunt opende afgelopen voorjaar zijn deuren in Leidschendam. Aanvankelijk wilde Xpeng met drie modellen de Nederlandse markt op, dat werden er uiteindelijk twee. Maar volgend jaar komen er nog twee bij.

Xpeng is een van de weinige echt succesvolle Chinese startups op het gebied van elektrische auto’s. In juni vierde men het heuglijke feit dat de 200.000e auto van Xpeng is afgeleverd, nog geen acht maanden nadat de 100.000e van de band rolde. Als we in ogenschouw nemen dat de startups pas in december 2018 begon met de serieproductie, is dat een bewonderenswaardige prestatie.

Nu alleen de P7 en G9

Zoals gezegd, biedt Xpeng in Nederland op dit moment de boven afgebeelde P7 en G9 aan. De Xpeng P7 – een middelgrote sedan – valt bij veel mensen in de smaak, en de G9 SUV ook. De P5 is een maatje kleiner dan de P7 en doet het qua uiterlijk niet bepaald goed bij de Europeanen. Vandaar dat Xpeng besloot om deze (voorlopig?) in China te laten.

Nieuwe modellen

Maar Xpeng is voornemens om het Europese leveringsprogramma volgend jaar aan te vullen met twee nieuwe modellen. Veel is daar helaas nog niet over bekend. Wel bevestigde Brian Gu, president van Xpeng, dat een van de modellen in het B-segment zal komen en het andere in het C-segment.

De P7 bevindt zich ook in het B-segment. Gu zei dat het tweede model in dit segment gericht zal zijn op een groter marktsegment. Ook vertelde hij dat dit model een sterke concurrent voor de Tesla Model Y zou moeten worden. Dan kan het haast niet anders dan dat dit een hogere (SUV) versie van de P7 wordt. Verder vertelde Gu aan CNBC dat het nieuwe model in het zelfde segment zal concurreren, er slechts “minimale kannibalisatie” van het modellenpalet zal zijn. De nieuwe SUV zal zich bijvoorbeeld op een wat exclusiever publiek richten.

Straks ook met Blade accu’s van Svolt

Verder komt van accuproducent Svolt het nieuws dat onder anderen Xpeng binnenkort kan beschikken over de zogenaamde korte Blade-accu’s die Svolt heeft ontwikkeld. Deze geheel kobaltvrije LFP-accu’s hebben voornamelijk lithium als grondstof. Yang Hongxin, voorzitter en CEO van het in Changzhou gevestigde Svolt vertelde dat men dit jaar al over een productiecapaciteit van 60 GWh verwacht te beschikken. Yang voegde eraan toe dat lithiumerts en lithiumzouten wel materialen zijn waaraan momenteel veel gebrek is. Volgens Yang zal het aanbod van lithiumerts in de komende vijf jaar zeer krap blijven.

Vorig artikelDe Hummingbird Flax heeft een superlicht, veganistisch frame
Volgend artikelElectricBrands heeft nieuwe CEO en gaat productie XBUS uitbesteden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in