elektrische Dacia

Volgend jaar toch een elektrische Dacia

Ondanks het feit dat het vorig jaar nog werd tegengesproken, heeft Dacia bevestigd dat het volgend jaar een goedkope elektrische auto lanceert. Dit werd aangekondigd tijdens de bekendmaking van de financiële resultaten van 2019 van moederbedrijf Renault. Tijdens een presentatie werd ook een dia van een ‘Dacia urban city car’ getoond.

Amper twee jaar geleden zei de topman van Dacia nog dat er geen elektrische Dacia gepland was. Het budgetmerk zou pas met elektrische auto’s komen als er voldoende vraag van klanten was en de technologie betaalbaar was. Lage prijzen zijn tot nu toe de sleutel tot het succes van Dacia geweest, en dat zal niet veranderen, zelfs niet naarmate elektrische auto’s populairder worden.

Op basis van K-ZE?

Dacia’s eerste elektrische auto zal naar verwachting worden afgeleid van de Renault K-ZE. Deze betaalbare elektrische auto is momenteel alleen in China verkrijgbaar maar kan ook worden aangepast voor de Europese markt. Renault heeft al eerder gezegd dat de K-ZE na de lancering in China wereldwijd zou worden uitgerold.

K-ZE platform

De kleine K-ZE heeft een 26,8kWh accupakket dat een actieradius van ongeveer 270 kilometer oplevert. Daarmee is het volgens Renault een van de meest efficiënte elektrische auto’s op de markt, althans op papier. De elektromotor levert 44 pk waarmee hij een topsnelheid van iets meer dan 105 km/uur haalt. Dat zal iets te weinig zijn voor de Europese markt. Men mag daarom verwachten dat er een beetje actieradius wordt ingeleverd ten gunste van een hogere topsnelheid.

Of op basis van de ZOE?

Moederbedrijf Renault heeft nog een kleine elektrische auto in het programma, de populaire ZOE. Een elektrische Dacia zou natuurlijk ook de technologie van de ZOE kunnen lenen. Dat kan die van het vorige model zijn, of van het vernieuwde model dat in 2019 werd gelanceerd en meer bereik en vermogen heeft.

Of misschien wel de Twingo Z.E?

Ook dit zou een optie zijn. De lancering van de elektrische Twingo wordt vervroegd. Deze wordt naar verwachting gebouwd met de technologie van (alweer) de K-ZE of de Smart EQ FourFour. Zo zijn er dus mogelijkheden te over voor een elektrische Dacia.

Goedkoop

Cruciaal is echter dat de K-ZE uitzonderlijk goedkoop is, op een nieuw modern platform is ontwikkeld en met een paar kleine aanpassingen zo in Europa de weg op kan. Hij kost in China iets minder dan 16.000 euro. Daarmee zou hij duizenden auto’s goedkoper zijn dan de concurrentie. Een aspect dat prima past bij Dacia’s imago als fabrikant van goed gebouwde maar goedkope auto’s.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven