Volgend dieptepunt voor NEVS

NEVS in winterslaap

Op sommige merken en bedrijven lijkt wel een vloek te rusten. National Electric Vehicle Sweden (NEVS) bijvoorbeeld. Deze Zweedse autoproducent is het enige wat er rest van de automobieldivisie van Saab. NEVS is inmiddels dochteronderneming van de Chinese vastgoedreus Evergrande en de misère is nog lang niet voorbij.

Rollercoaster

Maar het gaat ook niet best met NEVS zelf. In voormalige Saab-hoofdkantoor en de belangrijkste productielocatie in Trollhättan zitten ze nu al meer dan tien jaar in een soort van economische rollercoaster. Na de definitieve ondergang van Saab in 2011 werd een jaar later National Electric Vehicle Sweden opgericht Dit bedrijf nam de fabriek in Trollhättan over – toen al met behulp van Chinese investeerders. De Saab-productie in Trollhättan liep vanwege diverse financiële problemen echter snel ten einde. In 2019 nam de Chinese vastgoedonderneming Evergrande de meerderheid van NEVS over met zijn elektrische auto-ambities.

Contractfabrikant

NEVS zou voortaan als contactfabrikant moeten voortbestaan en daarnaast ook auto’s voor enkele merken van Evergrande moeten bouwen. Het bedrijf werd bekend als een mogelijke productiepartner voor de Sion van Sono Motors. Maar het kwam nooit tot een definitieve productieovereenkomst. Sono wilde de Sion later bij Valmet Automotive in Finland laten bouwen. Helaas is dit project afgeblazen.

Winterslaap

Het laatste dieptepunt is de aankondiging van de stopzetting van alle activiteiten van NEVS, waarbij ook 320 van de 340 medewerkers worden ontslagen. De maatregel wordt officieel omschreven als “winterslaap” om kosten te besparen en zo een faillissement te voorkomen. Volgens een verklaring van NEVS krijgt de dochteronderneming een “nieuwe zakelijke focus” van Evergrande. Wat die nieuwe focus inhoudt, wordt niet genoemd.

Het management van NEVS heeft overigens nog enige hoop om met de resterende 20 medewerkers een toekomst voor de fabriek te vinden en deze uit de “winterslaap” te halen. De Chinese EV-fabriek van Evergrande ligt overigens al sinds december stil. Dit vanwege een gebrek aan nieuwe orders voor de Hengchi 5.

Vorig artikelXpeng lanceert verbeterde P7i sedan
Volgend artikelKia onthult productieversie van de EV9

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in