Vlaanderen premie elektrische wagens 2019 2020

Vlaamse regering verlengt premie voor emissievrije voertuigen

Op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters heeft de Vlaamse regering de premie voor zero-emissievoertuigen verlengd tot eind 2020. Het betreft hier de premies voor batterij-elektrische wagens, bromfietsen of motorfietsen en auto’s op waterstof. Lydia Peeters: “We hebben vastgesteld dat deze premie voor veel Vlamingen het verschil maakt tussen overstappen op zero-emissie of niet. Daarom willen we de premie nu met 1 jaar verlengen en dus over deze legislatuur tillen. We stellen vast dat het aanbod aan wagens vergroot, maar dat de prijs nog erg hoog blijft. Daarom verlengen we de premie met een jaar.”

Ook taxibedrijven kunnen premie krijgen

De Vlamingen kunnen sinds 2016 een premie krijgen voor de aankoop van een emissievrije auto. De categorieën waarvoor die premie geldt zijn in de loop der jaren uitgebreid naar bestelwagens, deelauto’s, elektrische bromfietsen en motoren. Daar komen voortaan ook de taxibedrijven bij. “Ook taxibedrijven, die vergelijkbaar zijn met deelwagens waarvoor de premie al mogelijk was, kunnen deze voortaan krijgen. Ze hebben een voorbeeldfunctie”, vindt Lydia Peeters.

Premie blijft voor goedkopere segment op zelfde niveau

Voor de duurdere wagens zal de premie dalen en eind volgend jaar worden stopgezet. Voor de goedkopere segmenten (auto’s tot 31.000 euro en tot 41. 000 euro) blijven de premies tot eind 2020 gelijk aan het huidige niveau. Voor auto’s tot 31.000 euro is er een premie van 4000 euro, bij auto’s tot 41.000 euro bedraagt de premie 3500 euro. De premies voor bromfietsen en motoren blijven met respectievelijk 750 en 1.500 euro ook gelijk. Lydia Peeters: “Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de overstap te maken, ligt de klemtoon meer op de tweewielers en op het wat goedkopere wagensegment. Omdat de premie hier zeker het verschil kan maken.”

Vergroening Vlaamse wagenpark versnellen

Lydia Peeters: “We tillen de premie over deze legislatuur omdat ondersteuning op korte termijn noodzakelijk blijkt om de vergroening van ons wagenpark te versnellen. Het staat de volgende regering natuurlijk vrij om de situatie opnieuw te beoordelen en de premie nog langer aan te houden.” Er is voor de verlenging en uitbreiding een wijziging van het Energiebesluit nodig. Het wijzigingsbesluit wordt nu voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven