Homee-NieuwsVinfast lanceert volgende jaar de eerste modellen op de Europese markt

Vinfast lanceert volgende jaar de eerste modellen op de Europese markt

Vinfast, het nog jonge Vietnamese automerk dat vorig jaar aankondigde ook auto’s naar Europa te zullen exporteren, zal later dit jaar de eerste modellen presenteren. De Europese lancering van de eerste twee modellen zal in de loop van volgend jaar plaats vinden.

En zo komen er in Europa naast Japanse, Koreaanse en Chinese automerken nog meer Aziatische automerken bij. Het Vietnamese merk Vinfast werd zo’n vier jaar geleden opgericht door de VinGroup JSC (VIC.HM), het grootste bedrijf in Vietnam. Vinfast is dus niet zomaar een eendagsvlieg maar weet zich gesteund door een enorm concern dat ook actief is in de vastgoedsector, horeca, voedselproductie en retail. De oprichter, Pham Nhat Vuong, wordt beschouwd als de rijkste man van Vietnam. Het feit dat men als Global CEO Michael Lohscheller, de oud-CEO van Opel wist te strikken, zegt ook al veel.

Na Nederland, Duitsland en Frankrijk volgen mogelijk nog meer landen

Onder leiding van manager Bich Tran, die onder meer werkzaam was bij Toyota en Thales, heeft Vinfast inmiddels een Europese organisatie opgezet met kantoren in Amsterdam, Frankfurt en Parijs. Hoewel Vinfast begin dit jaar aangaf dat men wil starten met de export naar Nederland, Duitsland en Frankrijk, geeft men nu aan dat er niet veel later ook andere Europese landen bij kunnen komen.

VinFast’s B2B Sales Vice President Emiel Hendriksen vertelde vorige week dat Vinfast voor een volgende stap in zijn Europese strategie ook kijkt naar Zwitserland en Oostenrijk, Italië en Scandinavië. VinFast zal in eerste instantie vertrouwen op een direct distributiemodel in Nederland, Duitsland en Frankrijk, dat is gebaseerd op fabrieksshowrooms. Dit betekent echter niet dat men zich zal concentreren op een beperkt aantal flagship stores. Michael Lohscheller: “Geen enkele klant zou een lange weg moeten afleggen naar VinFast”.

Productiecapaciteit ten overvloede

Vorig jaar verkocht Vinfast, dat niet elektrische auto’s maar ook auto’s met verbrandingsmotoren bouwt, in eigen land ongeveer 30.000 voertuigen. Daarmee veroverde Vinfast in eigen land een marktaandeel van 8,3 procent. Volgend jaar wil Vinfast zo’n 15.000 elektrische voertuigen verkopen. De productiecapaciteit van de fabriek die men in 2018 op het 335 grote terrein uit de grond stampte, is met 250.000 auto’s een heel stuk groter. Vinvast maakt overigens ook scooters en kan daarvan zelfs een half miljoen eenheden per jaar bouwen. Er zijn geen gedetailleerde doelen of voorspellingen voor de Europese markt vrijgegeven.

Vinfast VF e34, VF e35 en VF e36

De eerste modellen die Vinfast volgend jaar in Europa wil lanceren, zijn de VF e35 en VF e36. Allebei SUV’s én allebei ontworpen door het Italiaanse designbureau Pininfarina. Dit in tegenstelling tot de eerste modellen van Vinfast, waarbij men nog leentjebuur speelde bij BMW (X5) en Opel (Karl). De VF e35 is een mid-size SUV, de VF e36 is een grote zevenzits SUV. Maar voordat beide auto’s vanaf medio 2022 in de voorverkoop kunnen worden besteld, wil Vinfast al een breder scala aan elektrische auto’s introduceren, met als eerste de VF e34, een kleinere elektrische SUV. Maar nu eerst terug naar de VF e35 en VF e36.

VinFast VF e35

De VinFast VF e35, eerder ook wel bekend als de V32, is een ruime cross-over in het D-segment. De auto biedt naar eigen zeggen de perfecte combinatie van veiligheid en intelligente functies én een prachtige aandrijflijn. Hij is uitgerust met een of twee elektromotoren die ieder een vermogen van 150 kW en een koppel van 320 Nm hebben. Kopers kunnen dus kiezen uit achterwiel- en vierwielaandrijving. Het accupakket heeft een capaciteit van 90 kWh waarmee een bereik van minstens 550 kilometer mogelijk moet zijn. De auto is ontworpen door het Italiaanse designbureau Pininfarina en heeft dan ook een fraaie en chique maar niet bepaald onderscheidende uitstraling. De totale lengte van de auto is 4,750 m met een wielbasis van 2,95m, vergelijkbaar dus met de Mercedes EQC en BMW iX3.

Het interieur van de e35 heeft een minimalistisch ontwerp en doet mede door het aanpasbare 15,4 inch display denken aan dat van een Tesla. De VF e35 krijgt als een van de eerste productieauto’s Lidar. Samen met maar liefst veertien camera’s kan de auto objecten detecteren tot een afstand van 687 meter. De ‘next-generation self-driving Orin X-chip’ van NVIDIA verwerkt maar liefst 200 GB data per seconde waardoor de gecontroleerde navigatie acht keer sneller is dan de gebruikelijke hardware die VinFast gebruikt. De e35 krijgt Level-4 autopilot met een breed scala aan functies, van automatisch parkeren tot het oproepen van de geparkeerde auto.

VinFast VF e36

Van dit model is wat minder bekend. Deze SUV past in het D-segment en is dus een maatje groter dan de VF e35. Vinfast zal zich hiermee wellicht ook wat meer op de Noord-Amerikaanse markt richten. Dat kan een interessante uitdaging zijn aangezien de Verenigde Staten sinds de Vietnamoorlog best wel een ‘geschiedenis’ met dit land heeft. De VF e35 is dus een stuk groter en is daarom ook uitgerust met een groter accupakket van maar liefst 106 kWh. Ook deze elektrische SUV heeft volgens Vinfast een bereik van 550 km. Ook deze auto krijgt ongetwijfeld dezelfde autonome functies als de e35.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

e-Videos