Vijf tips: Hoe maximaliseer je het bereik van een elektrische auto?

Elektrisch rijden vergt voorlopig nog enige planning. Zijn er laadpalen onderweg? Kan ik mijn bestemming in één keer halen? De werkelijke actieradius van een elektrische auto wijkt namelijk altijd af van het opgegeven bereik. Hierbij een aantal tips om de meeste kilometers uit een EV te halen.

Aanleiding van dit verhaal? De storm in een glas water rondom de Jaguar I-Pace. Een paar klanten zijn boos omdat hun exemplaar de opgegeven actieradius niet haalt. Dat werd door een aantal media uiteraard opgeschreven met woorden als ‘peperdure’, ‘dikke bak’ en ‘bedonderd’, maar is voor iedereen die ook maar iets van auto’s weet geen nieuws. Een EV haalt zijn opgegeven actieradius net zo min als een brandstofauto zijn opgegeven verbruik haalt. Dat heeft te maken met de laboratoriumtest waarmee het bereik en het verbruik worden bepaald. De WLTP-test – die vorig jaar werd ingevoerd – is stukken beter dan de oude NEDC-test, maar de cijfers die daaruit voortkomen zijn nog altijd slechts een benadering van de werkelijkheid. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er manieren zijn om de actieradius van een EV te maximaliseren. We noemen een aantal.

1 – Rijd niet te hard

Bij 130 km/h verbruikt een brandstofauto meer dan bij 100 km/h en datzelfde geldt voor een elektrisch exemplaar. Wat een ideale snelheid is, verschilt per model, maar het kan zomaar zijn dan een iets lagere snelheid op de snelweg het verschil maakt tussen wel en niet hoeven te stoppen om te laden.

2 – Gebruik cruise control

Bij een constante snelheid verbruikt een auto minder brandstof en ook minder elektriciteit. Zet een EV daarom op cruise control als het kan. Dat systeem is namelijk veel beter in het aanhouden van een constante snelheid dan een menselijke bestuurder.

3 – Kijk ver vooruit

Anticipeer. En rijd soepeler. Gaat er bijvoorbeeld verderop iemand op de rem, laat dan het gas los. Bijkomend voordeel is dat een EV dan begint met regenereren. Probeer ook zo min mogelijk in de spits te rijden. Het iedere keer moeten accelereren in de file snoept kilometers van de actieradius af.

4 – Zet stroomverbruikers uit

Leuk, al die elektronische foefjes in de auto, maar ze verbruiken wel stroom. Alle kleine beetjes helpen, dus zet de airconditioning uit als die eigenlijk niet nodig is. Is het koud? Dan is het mogelijk genoeg om alleen de stoelverwarming te gebruiken. Of verwarm de auto voor terwijl hij nog aan de laadpaal hangt. Een aantal modellen heeft die optie.

5 – Laat geen spullen in de auto

Ligt er nog een doos met spullen achterin de kofferbak? Wederom, alle kleine beetjes helpen. En een zwaardere auto verbruikt meer elektriciteit. Laat al die onnodige zooi dus thuis. Scheelt niet veel, maar toch iets. Misschien net die paar kilometer.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven