donderdag, 22 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsVernieuwde Smart Fortwo EQ is alleen met elektrische aandrijving verkrijgbaar

  Vernieuwde Smart Fortwo EQ is alleen met elektrische aandrijving verkrijgbaar

  De Smart zal binnenkort door Daimler en Geely in China worden gebouwd. De vernieuwde Smart EQ Fortwo die medio februari bij de dealers staat, is zo’n beetje de laatste in Europa gebouwde Smart. Hij is voortaan alleen nog met een elektrische aandrijflijn verkrijgbaar.

  Bescheiden facelift

  Wie de oudere en nieuwe Smart EQ Fortwo naast elkaar zet, zal zien dat de vernieuwde versie een andere grill heeft gekregen, evenals led-koplampen en led-achterlichten. Verder zijn er kleine detailwijzigingen zoals het logo. Verder kun je de Smart EQ Fortwo ook met nieuwe, fraaie wielen in BBS-look krijgen. In het interieur zien we dat niet alleen de stoelen een stuk verbeterd zijn maar dat ook het infotainmentsysteem nieuw is. Positief is dat men is overgestapt naar Android Auto en Apple Carplay zodat je je smartphone ook voor de navigatie gebruikt. Jammer genoeg heeft Daimler verzuimd om ook een draadloze laadmogelijkheid voor smartphones in te bouwen.

  Accupakket ongewijzigd

  De gemiddelde auto rijdt amper 13.000 kilometer per jaar, oftewel zo’n 35 kilometer per dag. Een auto die vooral in de stad wordt gebruikt, rijdt doorgaans nog veel minder. Daarom zag Daimler geen aanleiding om tijdens de vernieuwingsronde van de Smart EQ Fortwo het accupakket te vergroten. Men acht een actieradius van ongeveer 125 kilometer (volgens de NEDC-norm 159 km) voldoende. Het 17,6 kWh accupakket voedt een 40 kW elektromotor die een piekvermogen van 60 kW heeft. Dankzij het koppel van de elektromotor komt de auto redelijk vlot uit de startblokken. De acceleratie naar 100 km/uur gaat in iets meer dan elf seconden en wie dat met dit kleine autootje nog niet snel genoeg vindt, kan met een beetje geduld een topsnelheid van 130 kilometer per uur bereiken. Wie een beetje rustig aan rijdt en ook de eco-stand benut, zal merken dat dit positieve gevolgen voor de actieradius heeft. Ook remmen op de motor levert dankzij de efficiënte energieregeneratie een beetje extra actieradius op.

  Smart EQ Fortwo elektrisch

  Laders

  Smart biedt verschillende laders aan voor de EQ Fortwo. Er is een 4,6 kW lader, waarvoor een meerprijs van 833 euro geldt, en een snellere, 990 euro kostende 22kW lader. Daarvoor moet er thuis uiteraard wel een passende aansluiting zijn.

  Je eigen deelautodienst met de Smart EQ Fortwo

  Misschien is de verbeterde connectiviteit van de Smart EQ Fortwo wel de meest interessante vernieuwing. Wie wil, kan de Smart heel eenvoudig als deelauto inzetten. Je kunt daarvoor de “ready to share” functie gebruiken. Hiermee kun je andere gebruikers aanmaken, tarieven toewijzen en de kosten verrekenen.

  Connectiviteit

  De connectiviteit heeft nog meer slimme zaken. Zo is er ook een app die gratis parkeerplaatsen in realtime weergeeft. Je kunt een aantal daarvan zelfs online reserveren. Verder kun je door middel van geofencing een bepaald gebied definiëren. Als de Smart dat gebied verlaat, slaat de app alarm.

  Vier lijnen en uitrustingspakketten

  Je kunt de Smart EQ Fortwo krijgen in vier lijnen en vier uitrustingspakketten. Het ongeveer 22.000 euro kostende basismodel is vrij karig uitgerust en komt qua uitrusting niet in de buurt van ‘premium’, zoals Daimler de Smart graag ziet. Daarvoor moet je toch behoorlijk in de buidel tasten. Dan zit hij qua prijs ook bij lange na niet meer in de buurt van de VW e-Up, Seat Mii electric en Skoda Citigo e iV. Auto’s die wat soberder zijn maar ook groter zijn en wat dat betreft ‘meer auto’ zijn. Maar wat die auto’s weer niet hebben en de Smart wél, dat is een heuse cabriolet-uitvoering. Een uitgebreide review van ongeveer 45 minuten vind je in onderstaande video.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos