verkoop elektrische auto's

Verkoop elektrische auto’s herstelt nog niet echt

Nu het eerste dieptepunt van de corona-crisis achter de rug is, is het spannend om te zien in hoeverre de economie – en ook de autoverkoop – weer opveert. Volgens RVO zijn de verkopen van elektrische auto’s vorige maand helaas iets gedaald. Logisch, aangezien veel fabrieken hun productie tijdelijk moesten staken.

Er zijn in mei 1.402 BEV’s (volledig elektrische auto’s) en 3 FCEV’s (waterstofauto’s) verkocht. Hun gezamenlijke marktaandeel was met 9,4% overigens een stuk lager dan wat er over geheel vorig jaar is genoteerd. Toen waren de cijfers (aandeel BEV’s en FCEV’s was toen 13,7%) misschien ook wel vertekend. Er was toen immers een enorme hausse tegen de jaarwisseling vanwege de stijgende bijtelling. Dat gaat dit jaar overigens ook weer gebeuren want ook volgens jaar gaat de bijtelling met 4% omhoog.

Aankoopsubsidie

Bovendien is er per 1 juli ook de aankoopsubsidie voor particulieren van kracht. Daar gaan we deze maand nog niet veel van merken maar daar zouden we in augustus, als de cijfers van juli bekend zijn, vast wel iets van zien. Dat zal waarschijnlijk ook een verandering in de meest verkochte elektrische modellen veroorzaken. De meeste elektrische auto’s die nu worden geregistreerd, zijn leaseauto’s. Particulieren hebben vaak andere argumenten en beweegredenen om voor een bepaalde auto te kiezen.

Meest verkocht elektrische auto’s

De meest verkochte elektrische auto in mei was de Volkswagen Golf-e met 241 eenheden. Deze werd op de voet gevolgd door de Hyundai Kona Electric (240 eenheden). Ook de Kia e-Niro zit daar dicht bij met 227 eenheden. Daarna volgen de Tesla Model 3 en Nissan Leaf met 156 en 148 eenheden. De Tesla Model S staat overigens op -1, daarvan werden er vorige maand dus meer geëxporteerd of gesloopt dan nieuw geregistreerd.

Laadpalen

Het aantal openbare laadpalen is in Nederland afgelopen maand met 1.115 stuks gestegen. Daardoor staan er in ons land in totaal 58.166 laadpalen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven