Volkswagen ID.4 design zijkant

Vergeet die ID.3 maar, de Volkswagen ID.4 wordt het echte succesnummer

Terwijl de Volkswagen-fans uitkijken naar de eerste exemplaren van de ID.3, is Volkswagen al beginnen met de productie van de ID.4. Deze is ongeveer even groot, maar iets hoger. Geen normale hatchback maar een SUV. Smaken verschillen, maar wij vinden de ID.4 echt veel mooier.

Deze vindt echt bijna iedereen mooi

Daarom geloven wij dat niet de ID.3 maar de ID.4 het echte succesnummer van de Duitse fabrikant gaat worden. Hoewel wij de ID.3 allesbehalve lelijk vinden, loopt hij naar onze mening qua design niet echt voorop. Het is net een Golf die per se ‘elektrisch’ moest lijken. Misschien had Volkswagen er goed aan gedaan om hem nog wat meer op de Golf te laten lijken. Hij oogt nu net iets te gekunsteld. Anyway, er zullen genoeg mensen zijn die de ID.3 heel mooi vinden, maar ook een heleboel die hem niet mooi vinden. En er zijn ook genoeg mensen die liever een SUV hebben. Die kopen nu nog een Tiguan of T-Roc maar ook die mensen gaan straks elektrisch rijden.  En zij worden straks op hun wenken bediend met de Volkswagen ID.4, een SUV met een design dat bijna iedereen mooi zal vinden.

Schot in de roos

Volgens Volkswagen heeft de ID.4 “krachtige proporties, vloeiende lijnen en stijlvolle achterzijde”. En ook “vloeiende, organische vormen en uitstekende aerodynamische kwaliteiten”. En daar zijn we het helemaal mee eens. De ID.4 is naar onze mening een schot in de roos. Een auto die er niet direct als een elektrische auto uitziet maar gewoon een mooie auto met een elektrische aandrijving. Eigenlijk net zoals Tesla. Want de Model S verkocht heus niet alleen zo goed omdat hij elektrisch is, maar ook omdat hij er fantastisch uitziet.

Volkswagen ID.4 design front

Natuurlijk valt de ID.4 in een heel ander segment. Maar reken maar dat de ID.4 de Tesla Model 3 het vuur aan de schenen zal leggen. Vooral in Duitsland waar Volkswagen veel meer vertrouwen dan Tesla geniet, kan het bijna niet anders of de ID.4 is daar straks niet aan te slepen. En niet alleen in Europa want Volkswagen gaat de ID.4 ook China en later ook in de VS verkopen en bouwen.

Designevolutie

Klaus Zyciora, hoofd design van de Volkswagen Groep, verklaart dat de “een elektrische designevolutie markeert”. Zyciora vervolgt: “Zijn exterieurontwerp is clean, vloeiend en krachtig, hij oogt sterk en straalt op een nieuwe manier zelfvertrouwen uit. Dat is mede te danken aan de naadloze, aerodynamisch stijl van onze ID.-family, die we met de ID.4 voor het eerst hebben doorgetrokken naar het SUV-segment. Dat betekent dat subtiele, zachte overgangen worden afgewisseld door scherpe, duidelijke lijnen. Het design oogt alsof het door de wind zelf is gevormd. Tegelijkertijd is de moderne uitstraling van de ID.4 af te lezen aan de karakteristieke koplampen en de herkenbare lichtsignatuur daartussen.”

Aerodynamisch

Een goed design moet ook functioneel zijn. De luchtweerstand is bij een elektrische auto van grote invloed op de actieradius. De ID.4 noteert een uitstekende cw-waarde van 0,28. Dit is mede mogelijk door de vloeiende basisvorm van de carrosserie en het passagierscompartiment, dat zich nadrukkelijk naar achteren toe uitstrekt. Mede dankzij de lage luchtweerstand is er met de ID.4 een actieradius van meer dan 500 kilometer (WLTP) mogelijk. En ook die riante actieradius zal een belangrijke factor in het succes van de ID.4 zijn.

1 Commentaar

 • CouchCowBwoi| 31/08/2020 bij 08:08

  Ik vind het het een mooie auto om te zien net zoals de I.D.3 Maar, wel een beetje overdreven hoor, vind het nogal een clickbait artikel.
  Ik ben ervan overtuigd dat deze auto het aardig zal gaan doen, vooral zakelijk natuurlijk. Maar dat verwacht ik eveneens voor de I.D.3. Die zal men zeker niet vergeten, ben ik van overtuigd.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven