donderdag, 29 februari, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsVeel nuttige verbeteringen in de Hyundai Kona Electric model 2020

  Veel nuttige verbeteringen in de Hyundai Kona Electric model 2020

  Gisteren mochten we kennismaken met de vernieuwde Hyundai Kona Electric. Uiteraard hebben wij er ook een stukje mee gereden en we waren aangenaam verrast. De verbeteringen aan de Kona Electric lijken misschien niet zo schokkend, het zijn wel verbeteringen waar je wat aan hebt en dat merk je tijdens het rijden.

  Actieradius

  Ten eerste is het Hyundai gelukt om de actieradius te verbeteren. De 64kWh-versie heeft nu een actieradius (volgens WLTP) van maar liefst 480 kilometer. Je kunt de Kona Electric sinds kort ook met een 39 kWh-accupakket bestellen, daarmee bedraagt de actieradius 305 kilometer. De actieradius bedroeg eerst 449 respectievelijk 289 kilometer dus dat is en aardige verbetering. Hyundai heeft dit kunnen realiseren door onder meer het motormanagement aan te passen en andere banden te monteren. Ook levert Hyundai de Kona Electric model 2020 standaard met een 11 kW 3-fasenlader, wat de laadtijd behoorlijk korter maakt.

  Geluid

  Die andere banden hebben nog een voordeel. Omdat je bij een elektrische auto nagenoeg geen motorgeluid hebt, hoor je de omgevingsgeluiden en de banden des te meer. De nieuwe Michelin Premacy banden die Hyundai voortaan standaard monteert, verminderen niet alleen de rolweerstand maar produceren ook veel minder bandengeluid. Wij hebben met de nieuwe Kona Electric zowel op de snelweg als op binnenwegen met asfalt, klinkers en verkeersdrempels gereden en het bandengeluid vonden wij absoluut niet storend. Er stond die dag wel behoorlijk wat wind zodat er zo nu en dan wel het nodige windgeruis te horen was. Wij vonden het niet storend maar dat zal niet voor iedereen gelden. Ook hier geldt natuurlijk dat dat gewoon meer opvalt omdat deze auto verder heel stil is. Die wind was ook een mooie gelegenheid om te kijken hoe de Lane Assist het er vanaf bracht. Die had ook bij harde zijwind geen enkele moeite om de Kona binnen de lijnen te houden. Ook als we het stuur langere tijd loslieten – wat uiteraard niet de bedoeling is – bleef de Kona keurig op zijn baan.

  Rijden

  Verder was het weer uiterst aangenaam rijden met de Kona. De stilte in het interieur is opvallend en wordt dus alleen verstoord door wat windgeruis. De auto voelt zich prima thuis op de snelweg waar wij in het kielzog reden van een Model X, twee e-Trons, een i-Pace, een Outlander PHEV, een Model S en als laatste een Model 3. Je zou bijna denken dan de linker rijbaan alleen voor EV’s gereserveerd is. De Kona Electric komt prima mee waarbij de acceleratie van een EV ideaal is bij invoegen en inhaalmanoeuvres. Hoe hij zich op langere trajecten gedraagt zullen we een keer op de Duitse Autobahn gaan proberen.

  Uitgebalanceerd

  De rijeigenschappen van de Kona komen naar ons idee het best tot hun recht op de provinciale wegen. Daar merk je pas dat de Kona een uitgebalanceerd karakter heeft en heb je nog veel meer plezier van de rijdynamiek van de elektrische aandrijving. Het regeneratieve remmen is in drie standen instelbaar waarbij de stand ‘automatisch’ naar ons idee wel iets steviger zou mogen afremmen. In de hoogste stand kun je er zo goed als ‘one pedal’ mee rijden. Die remwerking zal ook in de bergen helemaal tot zijn recht komen zodat je daar veel minder last van hete remmen hebt. In de bebouwde kom is het overigens even wennen als de stuurbekrachtiging soms iets enthousiaster werkt dan je zou verwachten. Wie er wat langer mee rijdt zal dit zeker niet als een probleem ervaren en de wendbaarheid en het goede uitzicht rondom waarderen.

  SmartSense

  Nu we het toch over veiligheidssystemen hebben: alle Hyundai Kona’s worden standaard met het SmartSense pakket geleverd. Dit pakket houdt je niet alleen tussen de lijnen maar houdt ook in de gaten of er geen voetgangers of fietsers je pad kruisen. Ook een grootlichtassistent en een intelligente Cruise Control behoren tot het pakket. Tijdens de testrit hebben we wel gemerkt dat de verkeersbordenherkenning – waarmee SmartSense je o.a. op de snelheidslimieten attendeert – niet helemaal feilloos werkt. Dat zou ook wel eens aan de kaarten van het navigatiesysteem kunnen liggen. Hyundai werkt in dit verband samen met TomTom.

  Navigatie

  Het ingebouwde navigatiesysteem werkte eenvoudig en voorspelbaar, het scherm laat niets aan duidelijkheid te wensen over. Bovendien wordt de bestuurder ook geholpen door de aanwijzingen in het head-up display boven het dashboard. Wie zijn stoel wat hoger heeft staan of wat langer is, zal merken dat de informatie wel erg dicht bij de bovenrand van het head-up display komt en soms niet meer zichtbaar is. Helaas zit er soms wat vertraging in het navigatiesysteem. Dat merkten we uitgerekend op de rotonde vlakbij Hyundai Nederland. Grappig is overigens dat de stemcommando’s van dit systeem een stuk ‘beleefder’ zijn dan die van de TomTom-app voor de smartphone.

  Ruimte en comfort

  De Kona Electric heeft stevige stoelen waarin ook grotere mensen prima kunnen zitten. Ons testexemplaar had elektrische verstelbare voorstoelen. Dat systeem werkt uitstekend zodat de bestuurder hiermee – in combinatie met het verstelbare stuur – makkelijk een comfortabele zitpositie kan vinden. De vering is vrij stevig maar voorkomt daarmee ook het scheef hangen bij bochten, waar je met een hogere auto toch wat eerder last van hebt. Kleine oneffenheden worden ondanks die stevige vering goed opgevangen zodat het veercomfort naar onze mening prima in orde is.

  Qua afmetingen is de Kona Electric ongewijzigd gebleven. Het blijft een auto waar je met vier (volwassen) personen genoeg zitruimte hebt. Met vijf personen wordt het uiteraard een beetje inschikken. De bagageruimte is naar ons idee bij dit soort auto’s net te krap. Een weekendje weg met zijn vieren gaat prima, voor vakantiebagage kom je al gauw ruimte te kort.

  Bluelink

  Een moderne auto hoort tegenwoordig ook een app te hebben. Ook Hyundai gaat daarin mee en levert de Kona Electric standaard met het zogenaamde Bluelink-systeem met bijbehorende app. Je kunt hiermee onder anderen zien waar je auto staat, hoe het met de laadtoestand van de accu is, de auto afsluiten alsmede de airco aan- en uitzetten. Ook biedt de app een enorme hoeveelheid informatie over bijvoorbeeld laadpunten, parkeerplaatsen en wegrestaurants.

  Voor veelrijders?

  De Kona Electric zal voorlopig voornamelijk worden geleverd aan zakelijke rijders, die de nodige kilometers maken. Dat moet met deze auto geen enkel probleem zijn. Wij vinden het een comfortabele auto waarmee je lekker vlot door kunt rijden. De stilte in het interieur, de heerlijke stoelen en heel behoorlijke geluidsinstallatie maken lange ritten een stuk aangenamer. De uitstekende actieradius – die we tijdens een langere rit nog eens nader zullen bekijken – zal ook kilometervreters tot tevredenheid stellen. Kortom: wie nog op zijn bestelde Kona Electric zit te wachten, wordt straks absoluut niet teleurgesteld. De Kona Electric wordt vanaf volgende maand overigens ook in Europa gemaakt, wat de levertijd zal verkorten tot ongeveer twee maanden. Nu bestellen betekent dat je hem nog voor de zomer voor de deur hebt staan.

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Goedemorgen,
   Onze overburen hebben een Hyundai KONA Electric. Als de auto achteruit rijdt, dan klinkt er een klingelend waarschuwingssignaal.
   Al een aantal keren ben ik hierdoor wakker geworden als de buren laat thuiskwamen.
   Voordat ik hierover met ze in gesprek ga, wil ik graag weten of het technisch mogelijk is om dit geluid zachter te zetten of zelfs ‘s nachts uit te schakelen, aangezien de achteruitrijdlichten dan een voldoende duidelijk signaal zijn.
   Bij voorbaat dank voor uw advies. Met vriendelijke groeten,
   Barbara van Schreven

  2. Dat is het Vess (Virtual Engine Sound System), dat ook voor het ‘motorgeluid’ zorgt waardoor je de auto bij lage snelheden hoort. De VESS-knop zit voor zover ik kan nagaan links naast het stuur. De instelling daarvan wordt niet onthouden, die moet je dus iedere keer opnieuw instellen. Omdat een VESS inmiddels wettelijk verplicht is, zou het kunnen dat je het bij de nieuwste modellen van de Kona niet meer uit kunt schakelen.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos