Natuurlijk, elektrische bestelwagens worden momenteel vooral ingezet voor bezorgdiensten. Dan is een beperkte actieradius niet echt een issue. Maar er is ook behoefte aan lokaal emissievrije bestelwagens waarmee je wél een flink stuk kunt rijden. Daarom krijgt de Mercedes eSprinter binnenkort een veel grotere actieradius.
Daarmee komt Mercedes tegemoet aan de wensen van bijvoorbeeld koeriersbedrijven en camperproducenten. Ook bedrijven in de bouw, waarbij de werklui op weg naar het project soms veel meer dan honderd kilometer af moeten leggen, zullen deze ontwikkeling weten te waarderen.
Nieuwe versie met groter bereik
De nieuwe versie van de elektrische eSprinter, die Mercedes heeft aangekondigd, heeft én een veel betere efficiëntie én een aanzienlijk groter accupakket. Samen zorgt dat voor een veel groter rijbereik, tot wel ongeveer 500 kilometer. Geen theoretische kilometers, maar in de praktijk getest, zoals de Duitse autofabrikant aankondigt: “Onze eSprinter heeft een bereik van 485 kilometer onder reële omstandigheden – en dat is TÜV-getest!”. Dat belooft dus wat.
Echte ‘praktijk-kilometers’
De actieradius van een elektrische (bestel)auto wordt tijdens de ontwerpfase door middel van simulaties geschat. Zodra het voertuig de (pre-)productiefase heeft bereikt, volgt er een test in de praktijk waarbij men – in Europa althans – de WLTP-cyclus volgt. Aan de hand daarvan kan men het energieverbruik van de auto vaststellen. In combinatie met de netto opslagcapaciteit van de accu kun je dan eenvoudig de WLTP-actieradius uitrekenen.
Mercedes deed het dit keer heel anders. Voorafgaand aan de WLTP-test maakte men al een lange proefrit met een prototype van nieuwe eSprinter. Om een goede simulatie van een gemiddelde logistieke rit te simuleren ging men uit van eSprinter met de lange wielbasis en een verhoogd dak. De auto was beladen met 200 kilo.
De rit ging van Stuttgart naar München en – zonder laadpauze – terug, dwars door het heuvellandschap van de Schwäbische Alb. Dit landschap kun je vergelijken met de Sauerland of Eifel, waarbij het laagste punt van de rit laagste punt op een hoogte van 210 meter lag, het hoogste punt was 785 meter hoog. De testrit met de Mercedes eSprinter ging door de stad, over landwegen en ook over de snelweg. De totale lengte van de rit was maar liefst 485 kilometer, en de rit werd afgelegd zónder dat de eSprinter onderweg aan de laadpaal of snellaadzuil moest. Verder werd de maximumsnelheid van de eSprinter begrensd op 90 km/u. Daardoor kwam de gemiddelde snelheid uit op 73,5 km/u.
Rijbereik ongeveer 500 kilometer
Om de resultaten officieel te kunnen bevestigen, ging een deskundige van de Duitse keuringsinstantie TÜV mee. Het energieverbruik kwam volgens de TÜV tijdens de testrit uit op 21,9 kWh per 100 kilometer. De aanzienlijk kleinere Mercedes EQV heeft een (WLTP-)gebruik van 31 kWh per 100 km. Bovendien had de Mercedes eSprinter bij aankomst nog een kilometer of 20 in de accu over.
Kortom: met de vernieuwde MB eSprinter zou een reëel rijbereik van ongeveer 500 kilometer mogelijk moeten zijn. Best wel veelbelovend. Dat biedt ook veel meer mogelijkheden. Niet alleen voor bijvoorbeeld aannemers en storingsmonteurs die het halve land door moeten crossen, maar ook voor camperbouwers. En juist daar is de ‘gewone’ Sprinter de laatste jaren steeds meer marktaandeel aan het winnen, wat een goed bruikbare elektrische versie éxtra interessant maakt.
Trouwens, de vernieuwde Mercedes eSprinter gaat er straks zo uitzien: