Veel aandacht voor revisie van EV-onderdelen op Rematec 2025

revisie van EV-onderdelen op Rematec 2025

Op Rematec 2025 in Amsterdam wordt duidelijk dat revisie van EV-onderdelen niet langer niche is. Fabrikanten als The Remakers, Stellantis, Valeo en CES presenteren complete hergebruikketens voor elektromotoren, vermogenselektronica en zelfs accupakketten. Met industriële processen, fabrieksgarantie en lagere kosten groeit revisie uit tot een serieuze onderhoudsoptie voor elektrische voertuigen.

Revisie van vermogenselektronica

The Remakers – onderdeel van Renault Group – toont in samenwerking met Valeo en Continental Engineering Services (CES) hoe complexe EV-onderdelen worden gereviseerd. CES herstelt DCDC-converters en test ze volgens OEM-specificaties, waarna The Remakers ze opnieuw assembleert en uitlevert. Ook Valeo hergebruikt omvormers (inverters), met volledige kwaliteitscontrole.

Stellantis en Valeo breiden hun aanbod uit met gereviseerde LED-koplampen (zoals op bovenstaande foto), infotainmentschermen en camera’s onder de SUSTAINera REMAN-lijn. Deze onderdelen worden geproduceerd in fabrieken in Polen en Frankrijk. Een gereviseerde koplamp stoot volgens Valeo 70% minder CO₂ uit dan een nieuwe, met behoud van functionaliteit.

Ook aandacht voor accupakketten

Stellantis werkt daarnaast aan een circulaire aanpak voor hoogspanningsaccu’s. Als reparatie mogelijk is, krijgen deze een tweede leven – bijvoorbeeld als vervangingsonderdeel of voor stationair gebruik. In andere gevallen worden waardevolle materialen als lithium en kobalt teruggewonnen via recycling.

Rematec 2025

Technisch (bijna?) net zo betrouwbaar, economisch interessant

Gereviseerde onderdelen zijn gemiddeld 30% goedkoper dan nieuw. Voor fleetowners en garages zijn ze een interessant alternatief, zeker nu beschikbaarheid van onderdelen onder druk staat. Tegelijk vraagt de sector om betere communicatie over kwaliteit en herkomst. Tools als traceerbaarheid en training (door bijvoorbeeld de Valeo Tech Academy) kunnen helpen om het vertrouwen te versterken.

Europese wetgeving als versneller

Nieuwe regels zoals Fit for 55 en het Digital Product Passport verplichten fabrikanten om onderdelen repareerbaar en herbruikbaar te maken. The Remakers en Valeo lopen hierop vooruit met strategieën waarin revisie, reparatie en hergebruik structureel zijn ingebed.

Van niche naar norm

Op Rematec 2025 wordt duidelijk gemaakt dat revisie van EV-onderdelen in technisch opzicht volwassen is geworden, en klaar voor een brede toepassing. Met industriële standaarden, lagere kosten en minder afval moet het kunnen uitgroeien tot een vast onderdeel van het EV-onderhoud.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in