zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsVDL Nedcar gaat de Mini Electric Cabrio, de Evetta en de XBUS...

  VDL Nedcar gaat de Mini Electric Cabrio, de Evetta en de XBUS bouwen

  Goed nieuws voor VDL Nedcar. De Nederlandse contractfabrikant gaat voor de BMW Group een gelimiteerde oplage van de Mini Electric Cabrio produceren, én gaat voor het Duitse ElectricBrands ook de XBUS en Evetta produceren. Hiermee gaat VDL Nedcar een ‘elektrische toekomst’ tegemoet.

  Onrust

  Het is al een tijdje onrustig rond de fabriek van VDL Nedcar in het Limburgse Born. Aanvankelijk zou de contractfabrikant tot 2030 auto’s voor BMW produceren. Maar BMW heeft de plannen veranderd: de laatste voertuigen die VDL Nedcar voor BMW bouwt, lopen begin volgend jaar in Born van de productielijn. En zicht op ander werk is er niet direct. Gesprekken en onderhandelingen met de Amerikaanse start-ups Rivian en Canoo liepen op niets uit.

  Lichtpuntje

  Daarom komt de extra opdracht van BMW als geroepen. Het gaat niet om een heel grote order maar het is in ieder geval een lichtpuntje. De opdracht van BWM betreft een gelimiteerde oplage van 999 eenheden van de Mini Electric Cabrio. Dit is ’s werelds eerste vierzits elektrische cabriolet, welke in een ‘zeer gelimiteerde’ oplage zal worden gebouwd. Deze moet al vanaf april 2023 van de productielijn rollen. De reguliere Mini Cabrio wordt ook in Born geproduceerd. De elektrische Mini Cabrio zal naast de reguliere versie worden gebouwd. VDL Nedcar bouwt overigens ook al de Mini hatchback en Mini Countryman.

  Mini Electric Cabrio

  VLD Nedcar zal de Mini Electric Cabrio in een zwarte en zilverkleurige versie produceren. Alle exemplaren worden individueel genummerd. Voor de Nederlandse markt zullen er dertig exemplaren beschikbaar zijn.

  Stefanie Wurst, hoofd van Mini: “Nu, drie jaar na de introductie van de Mini Electric, is één op de vijf in Europa verkochte MINI’s een volledig elektrische MINI”. Door het succes van de Mini Electric kwam men op het idee om ook een elektrische vierpersoons cabriolet te ontwikkelen.

  ElectricBrands

  De samenwerking met VDL Nedcar is ook goed nieuws voor ElectricBrands. Want dat betekent namelijk dat de serieproductie voor de ambitieuze Duitse start-up verzekerd is. Bovendien kan het jonge bedrijf ElectricBrands ook profiteren van de expertise van VDL Nedcar. Het Nederlandse familiebedrijf beschikt met het Mobility Innovation Centre (MIC) over een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling die zichzelf de nodige doelen voor de lange termijn heeft gesteld.

  De CEO en oprichter van ElectricBrands, Ralf Haller, over de samenwerking: “VDL Nedcar zal ons competente en ervaren ondersteuning bieden bij de verdere ontwikkeling van ons wagenpark. Ook onze klanten die een van onze voertuigen bestellen of hebben besteld zullen hiervan profiteren.” De keuze voor VDL Nedcar was mede gebaseerd op de locatie, met goede logistieke verbindingen, op een centrale plek tussen Duitsland en de Benelux, vertelt Haller.

  VDL is ervan overtuigd dat de lichte elektrische voertuigen, waartoe de XBUS en de Evetta behoren, een groot potentieel heeft voor de mobiliteit van de toekomst. De CEO van VDL Nedcar, John van Soerland, ziet in de productie van voertuigen voor ElectricBrands de mogelijkheid om mede vorm te geven aan “de toekomst van mobiliteit”. “Een toekomst waarin we voor meerdere partners tegelijk verschillende klussen doen. De samenwerking met ElectricBrands biedt perspectief, voor onze medewerkers en voor VDL Nedcar”, alsdus van Soerland.

  Productie voor ElectricBrands start volgend jaar

  Soerland zegt dat de fabriek van VDL Nedcar in Born voldoende capaciteit heeft “om het huidige ordervolume van ElectricBrands, maar ook komende orderpieken en langlopende orders af te dekken.” Men heeft de start van de productie van de Evetta gepland voor begin 2024. De eerste klantleveringen zullen kort daarop volgen. De productie van de XBUS zal een jaar later van start gaan.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos