Vanaf welk moment is een elektrische auto echt duurzamer dan een benzineauto?

Door Allego
Als je net bent gestart met elektrisch rijden of op het punt staat om de switch te maken van fossiele brandstof naar elektrisch, wil je wellicht weten hoe duurzaam e-rijden precies is. In dit artikel focussen we op de koolstofvoetafdruk.

Maar voordat we verder gaan, eerst even de terminologie. ICE staat voor ‘Internal Combustion Engine’, oftewel een auto die wordt aangedreven met fossiele brandstof. En we gaan ervan uit dat je dit weet, maar voor de zekerheid; EV staat voor ‘Electric Vehicle’.

Er wordt wel eens beweerd dat elektrisch rijden niet zo duurzaam is als we zouden hopen. Sommige critici beweren dat een benzineauto zelfs duurzamer kan zijn. Laten we eens kijken naar de koolstofvoetafdruk van ICE en EV’s.

Fabricage-emissies

Op dit moment is de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van een EV groter dan bij de productie van een benzineauto. Dit wordt vooral veroorzaakt door de productie van de batterij.

Koolstofemissie

De weg op

Maar dat is niet het hele verhaal. Vanaf het moment dat er kilometers gemaakt worden, loopt een benzineauto de achterstand in CO2-uitstoot snel in.

Allego-break-even-punt

In Europa wordt de hogere uitstoot van productie van de gemiddelde EV binnen 2 jaar gecompenseerd door een lagere uitstoot tijdens het rijden.

Allego-break-even-punt-2

En vanaf dat moment draagt elke extra kilometer bij aan een groenere toekomst.

Veel hangt af van de locale energieproductie. In Duitsland bijvoorbeeld, waar minder groene energie wordt geproduceerd, duurt het compenseren ongeveer 3 jaar. Terwijl gemiddelde EV’s in Noorwegen al na 1 jaar het break-even punt halen ten opzichte van de gemiddelde benzineauto.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven