Hergebruiken, delen, ruilen, vintage, upcyclen, het zijn kreten die je steeds meer hoort en ziet in de retail branche. Hippe woorden, maar zou dit ook kunnen werken voor accu’s van elektrische auto’s? Een column van Robin Lammers.
Het probleem
De elektrische auto heeft het afgelopen jaar gigantisch aan populariteit gewonnen. Dit kom in Nederland enerzijds door de stimuleringsmaatregelen, maar anderzijds ook door het toegenomen aanbod aan betaalbare elektrische auto’s. Waar een consument voorheen eigenlijk enkel kon kiezen tussen een BMW i3, een Nissan Leaf, Renault ZOE, een elektrische Volkswagen Golf of een Tesla, heeft nu bijna iedere grote autofabrikant wel een elektrische auto in het aanbod.
Het grotere aanbod wil alleen niet zeggen dat ook meer consumenten automatisch kiezen voor een elektrische auto in plaats van een auto met een verbrandingsmotor. Het veel gehoorde argument is toch dat mensen “bang” zijn voor de actieradius en alle mogelijke problemen rondom het opladen van de auto. Knappe koppen hebben dit “range anxiety” genoemd. Deze angst komt erop neer dat een consument bang is dat de auto onderweg stil komt te staan of dat er lang gewacht moet worden bij een laadpaal.
Ik snap het
Dat consumenten last hebben van deze angst is iets wat ik volledig kan begrijpen. We zijn al jaren gewend om te rijden in auto’s met een verbrandingsmotor. Zodra de tank leeg is worden we niet meteen nerveus want een tankstation is snel gevonden. In ongeveer een minuut of drie zit de tank weer vol en kunnen we onze reis weer voortzetten. Bij een elektrische auto is dit natuurlijk net even anders. Allereerst is niet overal een laadpaal te vinden, het opladen duurt langer dan het tanken en dan wil het ook nog wel eens voorkomen dat een laadpaal niet werkt. De angst is dus volledig te begrijpen.
De oplossing
Nu heeft bijvoorbeeld het Chinese automerk NIO iets bedacht wat deze angst zou kunnen oplossen. Het ruilen van een lege accu voor een volle accu behoort namelijk sinds kort tot de mogelijkheden. En niet alleen NIO biedt deze dienst aan, maar er zijn meerdere partijen bezig met de ontwikkeling hiervan. Het werkt eigenlijk best eenvoudig. Je rijdt met je elektrische auto en bijna lege accu naar het desbetreffende ruilpunt, noem het even “het tankstation”. Vervolgens wordt in een paar minuten jouw lege accu vervangen door een volle accu en je kunt weer op weg. Veel sneller dan het huidige oplaadproces dus. Eigenlijk net zo eenvoudig als het wisselen van de batterijen van de afstandsbediening voor de TV.
Gaat het aanslaan?
Het idee klinkt natuurlijk leuk, maar de uitvoering gaat nog wel lastig worden. Zo zijn er behoorlijk wat praktische zaken om te regelen zoals het bouwen van de juiste locaties en ook het opslaan van de volle accu’s is niet gemakkelijk. Het belangrijkste probleem is denk ik nog dat niet iedereen zit te wachten op “andermans” accu. Je koopt een nieuwe auto, dus dan wil je ook dat alles van jou is en kwalitatief goed is. Het is net als met vintage kleding, het kan dan wel gewassen zijn maar ergens zit altijd een gaatje of een los draadje.