Valmet Automotive Lightyear One

Valmet Automotive gaat de Lightyear One bouwen

Lightyear, de Nederlandse startup die een ‘zonneauto’ wil gaan bouwen, is tot overeenstemming gekomen met Valmet Automotive. Dit Finse bedrijf wordt de contractfabrikant voor de Lightyear One. Menigeen hoopte op een Nederlands onderonsje met VLD Nedcar maar de Lightyear One wordt dus in Finland gebouwd.

Er is volgens Lightyear een uitgebreid selectieproces geweest voor de selectie van de contractleverancier. Een van de voordelen van Valmet is het feit dat het Finse bedrijf zowel voor gevestigde autofabrikanten als voor startups werkt. Bovendien heet Valmet Automotive al meer dan tien jaar ervaring op het gebied van de productie van elektrische auto’s.

Eerste serie

Valmet zal eerst starten met de productie van een exclusieve serie van de Lightyear One. Deze zal naar verwachting in augustus gereed zijn. In de eerste helft van 2022 is de echte productie aan de beurt. Dat betekent dat de eerste leveringen van de Lightyear One ook in 2022 plaats zullen vinden.

Goedkoper model

De eerste serie van de Lightyear One die Valmet zal produceren, zijn waarschijnlijk de 100 eenheden die Lightyear al in 2019 heeft verkocht. In januari 2020 maakte Lightyear bekend dat men tegen 2023 een zonneauto met een verkoopprijs van ongeveer 50 mille op de markt wil brengen. We mogen aannemen dat dat het model is dat volgend jaar in productie gaat.

Actieradius ruim 700 kilometer

Lightyear kondigde nog maar enkele weken geleden aan dat het laatste prototype zijn eerste valideringstest had afgerond. Dit prototype had met een accupakket van slechts 60 kWh een actieradius van 710 kilometer. “Met een snelheid van 85 km/u reden we bijna negen uur aan één stuk op één enkele lading. Zelfs de meest efficiënte elektrische auto’s die vandaag op de markt zijn, verbruiken ongeveer 50 procent meer energie bij deze relatief lage snelheid,” verklaarde Lightyear. Op basis van de bovengenoemde resultaten zal men Lightyear One nog verder verbeteren, aldus het bedrijf. De officiële WLTP-rijcyclustest zal uiteraard een afwijkend resultaat laten zien.

Valmet Automotive legt focus steeds meer op e-mobiliteit

“Onze focus op elektrische mobiliteit en accusystemen maakt ons voorbestemd voor processen waarin mobiliteit opnieuw moet worden gedefinieerd. We zijn blij dat Lightyear ons als productiepartner heeft gekozen,” zegt Olaf Bongwald, CEO van Valmet Automotive. De productie van de Lightyear One vereist een nieuwe, modelspecifieke assemblagelijn, aldus Valmet.

Valmet focust de laatste tijd steeds meer op elektrische mobiliteit en investeert daarbij vooral in de uitbreiding van de capaciteit van de accuproductie. Het Finse bedrijf is zich sinds afgelopen najaar aan terugtrekken uit de traditionele engineeringdiensten en wil zich meer profileren als contractfabrikant en systeemleverancier op het gebied van e-mobiliteit.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven