Smart Charging in Utrcht Science Park

Utrecht Science Park wordt eerste campus met bidirectioneel laadnetwerk

Maar liefst tweeëndertig laadpunten zijn er op het Utrecht Science Park gerealiseerd. Slimme laadpunten nog wel, waarmee je bidirectioneel kunt laden. Elektrische auto’s kunnen daar elektriciteit aan het elektriciteitsnet teruggeven op momenten dat het net zwaar belast wordt.

Bidirectioneel laden volgens ISO 15118

Het Utrecht Science Park claimt dat het met deze nieuwe Smart Solar Charging laadpunten de eerste campus ter wereld is die bidirectioneel laden volgens de nieuwe open standaard ISO 15118 mogelijk maakt. Doordat dit laadsysteem elektrische auto’s kan laden en ontladen, kunnen deze bijdragen aan slimme energienetwerken. De officiële lancering van het bidirectionele laadnetwerk heeft zojuist plaatsgevonden.

Smart Solar Charging

Met de nieuwe bidirectionele laadpalen is het Utrecht Science Park klaar om een nieuwe fase in te gaan in de ontwikkeling van het duurzame energiesysteem Smart Solar Charging. De slimme laadpalen worden gecombineerd met 8.000 zonnepanelen en zes We Drive Solar poolauto’s.

Living Lab in Utrechts Science Park

In het living lab gaan de betrokken ondernemers en onderzoekers van de HU en de UU het integrale systeem nog verder optimaliseren. Dit living lab maakt deel uit van zes Smart Solar Charging proeftuinen in de regio Utrecht, waarin de proeftuin in het Utrecht Science Park een unieke positie inneemt. In deze proeftuin combineert men namelijk educatie, werk, wonen en zorg.

Utrecht is koploper

Utrechts is overigens koploper op dit gebied. Bovendien komt er in de nabije omgeving ook nog het grootste bidirectionele laadplein ter wereld. Dit wordt gebouwd bij het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist. Alsof dat niet alles is, is de gemeente Utrecht bezig met de ontwikkeling van een bidirectioneel stadsnetwerk van 145 SSC-laadpalen. Utrecht is hierdoor hard op weg om de eerste regio ter wereld te worden die haar benodigde energie dankzij bidirectionele laadtechniek balanceert.

Foto: © Robin Berg

1 Commentaar

 • Robert de Leeuw| 15/10/2019 bij 22:02

  ISO 15118 is geen open standaard

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven