Upway gaat e-bikes refurbishen

Upway gaat e-bikes refurbishen

Het Franse bedrijf Upway komt nu ook naar de Nederlandse markt. Deze start-up gaat e-bikes refurbishen. Doel is om het kopen en verkopen van tweedehands e-bikes makkelijker en veiliger te maken. Het platform heeft al 25 miljoen euro aan investeringen binnen.

Stoppen met afdanken elektrische fietsen

Upway is een startup van twee Franse experts op het gebied van mobiliteit: Toussaint Wattinne en Stéphane Ficaja. Beiden werkten bij Uber en Uber Eats. De twee oprichters willen met hun start-up één ding bereiken: dat Nederlanders stoppen met elektrische fietsen afdanken. Volgens Upway gebeurt dat nu nog te vaak, omdat de Nederlandse consument bang is een tweedehands fiets te kopen waarvan hij de motor of accu niet heeft kunnen controleren.

Daar willen Wattinne en Ficaja verandering in brengen. Upway wordt een platform waarop lokaal gerefurbishte fietsen worden aangeboden. De grote merken moeten er te vinden zijn, met maximaal 60 procent korting op de nieuwprijs.

Upway gaat e-bikes refurbishen

Van auto naar e-bike

Volgens Upway zorgen de stijgende olieprijzen ervoor dat er mee e-bikes verkocht worden. Steeds meer mensen stappen over op een elektrische fiets, en laten vaker de auto staan. Dat heeft ook te maken met onder meer subsidies voor elektrische fietsen voor werkgevers en ondernemers.

Bedrijven zetten ook steeds vaker e-bikebezorging in. De vraag naar elektrische fietsen neemt toe, terwijl de levertijden voor een nieuwe elektrische fiets oplopen naar 6 tot 8 maanden. Upway wil de occasions veel sneller kunnen leveren.

Met 20 punten-inspectie

Bij iedere aangeboden fiets wordt bepaald hoeveel kilometer de fiets al op de teller heeft staan, en wat de waarde nog is. E-bikes die meer dan 5000 kilometer hebben gereden, worden volledig nagekeken op defecten aan de accu. Daarnaast doet het bedrijf een inspectie aan de hand van 20 punten.

Die 20 punten richten zich bijvoorbeeld op de staat van het frame: zijn er eventuele krassen? En werkt de accu nog goed genoeg? Capaciteit en levensduur zijn volgens Upway de twee belangrijkste zorgen die de consument heeft bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets.

Het team van Upway, dat e-bikes gaat refurbishen

Zelf een fiets aanbieden

Upway gaat ook de mogelijkheid bieden om je fiets te verkopen aan het bedrijf. Verkopers krijgen dan een doos en verzendlabel opgestuurd. Het bedrijf geeft de verkoper eerst een inschatting van de prijs van de e-bike, op basis van de specificaties en de foto’s. Bij aankomst wordt gecheckt op de geschatte prijs overeind blijft. Dat is, volgens Upway, in 9 van de 10 gevallen het geval. Valt de prijs toch lager uit, dan kan de verkoper ervoor kiezen de fiets toch niet door Upway te laten verkopen.

In Frankrijk werkt de startup al samen met fietsenwinkels om occasions aan te bieden. Voor nu kunnen kopers en verkopers alleen terecht bij de digitale variant van het platform. Op de aankoop van een elektrische fiets geldt bij dit bedrijf 1 jaar garantie.

 

Vorig artikelUPS gaat cargobikes testen om parkeerboetes te ontlopen
Volgend artikelNooit meer een lekke band met de Michelin X Tweel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in