Uniforme aansluitmodule moet aanleg laadinfrastructuur versnellen en vereenvoudigen

CAM Uniforme aansluitmodule laadpalen

De Nederlandse netbeheerders gaan in de toekomst allemaal werken met dezelfde aansluitmodules voor laadpalen. Door deze uniforme ‘Connectens compacte aansluitmodule’, een gezamelijke ontwikkeling van Enexis, Stedin, Liander en een leverancier, kunnen laadpalen maar liefst drie keer zo snel aangesloten worden.

Aanleg laadinfrastructuur is uitdaging voor netbeheerders

Om aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord voor mobiliteit te voldoen, zijn er in 2030 maar liefst 1,7 miljoen laadpunten voor elektrische auto’s nodig. Een groot deel van deze laadpunten komt in de openbare ruimte en moet dus door netbeheerders op het stroomnet worden aangesloten. De ‘Connectens compacte aansluitmodule’ (CAM) zorgt voor een versnelling in dit proces en vereenvoudigt het werk van netbeheerders.

De Nederlandse netbeheerders staan voor de uitdaging om de elektriciteitsnetten uit te breiden om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar elektrisch vervoer. Tegelijkertijd is er een tekort aan technici. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zoeken de netbeheerders gezamenlijk naar innovatieve oplossingen. Het ontwikkelen van de CAM is hier een voorbeeld van.

Eenvoudigere, compactere aansluiting

De CAM is compacter dan de huidige aansluitmodules en maakt het mogelijk om laadpalen veiliger en sneller aan te sluiten. Dit komt doordat veel technische onderdelen al in de fabriek zijn voorgemonteerd. De uiteindelijke montage is daardoor veel eenvoudiger en kan snel worden uitgevoerd dankzij een handige aansluitstekker.

Onoph Caron, directeur van ElaadNL, is blij met de nieuwe CAM. “In de zoektocht naar een eenvoudigere, compactere aansluiting voor laadpalen waarmee we jaren geleden begonnen zijn, is dit een prachtig resultaat. Voor de sector is het geweldig dat alle nieuwe publieke laadpunten versneld en uniform kunnen worden aangesloten met de CAM. Dit vereenvoudigt het werk, waarmee de uitrol van laadinfrastructuur wordt versneld, wat direct bijdraagt aan de verduurzaming van mobiliteit in Nederland.”

Landelijke standaard

De keuze voor de CAM als landelijke standaard voor laadpalen maakt het werk van producenten en netbeheerders veel gemakkelijker en zorgt voor uniformiteit in het aansluiten van bijvoorbeeld laadpalen. De aansluitmodule CAM is inmiddels getest en geplaatst op het terrein van ElaadNL, een kennis- en innovatiecentrum voor laadinfrastructuur in Arnhem.

Marlies Visser, COO van Liander, namens alle regionale netbeheerders en ElaadNL: “Het tempo van de energietransitie neemt toe en dat brengt een grote opgave met zich mee. Daarom is belangrijk dat we als netbeheerders samen optrekken en naar oplossingen zoeken voor de hoeveelheid werk die de komende jaren uitgevoerd moet worden. De compacte aansluitmodule is een mooi voorbeeld van een innovatie waarvan de netbeheerders direct de vruchten plukken omdat het aansluiten van onbemande objecten drie keer zo snel gaat. Dit soort innovaties helpen om de schaarste monteurs zo slim mogelijk in te zetten, waarvoor meer tijd is om de ambities van de energietransitie te realiseren.”

Uitrol in fases

De uitrol van de CAM gebeurt in fases. De huidige typen modules worden eerst opgebruikt. De verwachting is dat aan het eind van het tweede kwartaal van 2023 de huidige modules niet meer gebruikt worden en de CAM de nieuwe standaard is. Voor die tijd moeten de leveranciers van de laadinfrastructuur ervoor zorgen dat hun product aan de normen en eisen voldoet voor aansluiting op de CAM.

Foto: Elaad.nl

Vorig artikelWiesmann onthult drie designconcepten van de Thunderball
Volgend artikelTest Nio EL7: alternatief voor ‘de Duitse drie’?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in