zaterdag, 20 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsEV heeft volgens onderzoeker veel minder uitstoot dan auto met verbrandingsmotor

    EV heeft volgens onderzoeker veel minder uitstoot dan auto met verbrandingsmotor

    Het Helmholtz-instituut in Ulm is gespecialiseerd in moderne accutechnologieën. De aan dit instituut verboden hoogleraar Maximilian Fichtner wijst er in een interview op dat de uitstoot van een EV toch echt vele malen lager ligt. Ook geeft hij aan dat de klassieke verbrandingsmotor over afzienbare tijd niet meer zal bestaan omdat de olievoorraden opraken.

    ‘Iedereen die diesel propageert, moet zich afvragen waarmee hij eigenlijk wil rijden’

    Er kan nog een beroep worden gedaan op alternatieve oliebronnen door middel van fracking, of in het Noordpoolgebied of de diepere onderzeese gebieden. Maar ook dan hebben we het over een voorraad voor hooguit tot tien tot vijftien jaar. Het winnen van die olie gaat bovendien gepaard met grote ecologische risico’s. “Dus iedereen die tegen 2050 diesel propageert, moet de vraag beantwoorden: Waar wil hij eigenlijk mee rijden”, zei de Ulmse hoogleraar scheikunde in een interview met de Stuttgarter Zeitung.

    Elektrische auto verbruikt minder energie

    Hij benadrukt ook dat een elektrische auto ook een veel lager energieverbruik heeft, dat overeenkomt met ongeveer één liter diesel per 100 kilometer. “Dit is vijf tot zeven keer minder dan bij de huidige dieselauto’s”, legt Fichtner uit.

    Huidige accuproductie niet probleemloos

    De deskundige geeft in het interview met de Stuttgarter Zeitung toe dat de productie van de Li-Ionaccu’s die momenteel in elektrische auto’s worden gebruikt, niet helemaal probleemloos is. De lithiumwinning in Zuid-Amerika heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat het grondwaterpeil op veel plaatsen sterk is gedaald. Kobalt, dat ook in de accu’s wordt gebruikt, wordt in sommige regio’s van Congo onder onmenselijke omstandigheden gepromoot. “Juist daarom wordt wereldwijd intensief onderzocht hoe beide mineralen in batterijen overbodig kunnen worden gemaakt – ook hier in Ulm”, benadrukt Fichtner.

    Accutechnologie onmogelijk zonder grondstoffen

    “Er is geen technologie die ons in staat zal stellen om één miljard voertuigen op aarde te produceren en te exploiteren zonder massaal verbruik van grondstoffen,” zei hij. Het Helmholtz-instituut probeert lithium en kobalt te vervangen door natrium, magnesium, calcium of aluminium. Vooral accu’s op basis van magnesium- of calcium kunnen met veel minder grondstoffen toe. Dit zou niet alleen het milieu ten goede komen. Als de doorbraak succesvol zou zijn, zou de Duitse auto-industrie veel minder afhankelijk zijn van geïmporteerde grondstoffen. Er zijn in Duitsland, in de Schwabische Alb, namelijk behoorlijk grote reserves aan magnesium en calcium.

    Verbrandingsmotoren produceren vele malen meer CO2

    De productie van grote elektrische auto’s zorgt voor een iets grotere CO2-voetafdruk, gaat Fichtner verder. Hij merkte op: “Al na de eerste paar duizend kilometer is de emissie van een verbrandingsmotor over het geheel genomen slechter, omdat hij voortdurend CO2 produceert. De elektrische auto rijdt helemaal op elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen en stoot dus geen kooldioxide meer uit”. Volgens Fichtner genereert een verbrandingsmotor gedurende zijn gehele levensduur “vele malen meer CO2” dan een elektrische auto. Met het huidige “groene” elektriciteitsaanbod is de CO2-footprint van het elektrische voertuig “slechts een fractie van die van een verbrandingsmotor”.

    Gerelateerd

    3 REACTIES

    1. Heldere feiten, die me niet vaak genoeg herhaald kunnen worden. De wetenschap gaat er inmiddels van uit dat de opwarming van de aarde de laatste jaren aan weinig of niets anders geweten kan worden dan de menselijke factor. We gaan aan de bak voor een schone leefomgeving.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos