Tweede generatie Toyota Mirai waterstofauto

Tweede generatie Toyota Mirai gepresenteerd

De tweede generatie van Toyota’s waterstofauto Mirai is onderweg en die komt zowaar ook naar Europa. Toyota heeft afbeeldingen van de productieversie van de nieuwe Mirai vrijgegeven. Het verschil met de conceptcar van vorig jaar lijkt gering. Concrete informatie over de actieradius ontbreekt helaas nog steeds.

Actieradius Mirai ongeveer 650 kilometer

Een riante actieradius is misschien wel de enige reden dat iemand op dit moment – tenzij je een grote fan van de technologie bent – een waterstofauto zou kopen. Bovendien is die actieradius ook een noodzaak zolang er maar bar weinig waterstoftankstations zijn. Er zijn in Nederland nog maar heel weinig waterstoftankstations te vinden. Er wordt volgens Toyota hard gewerkt aan dit probleem.

Waterstoftankstations nog steeds zeldzaam

Met de 17 tankstations die er eind dit jaar in ons land beschikbaar zijn, blijft het toch een beetje pionieren. Een waterstofauto – hoe prachtig en geavanceerd ook – heeft alleen zin als je in de buurt van een waterstoftankstation woont. Onze oosterburen hebben er ook nog niet bijster veel. Op dit moment zijn er in Duitsland 75 stations waar je waterstof kunt tanken. Dat aantal moet over twee jaar ongeveer zijn verdubbeld. Maar Duitsland is ook veel groter. Ook daar moet je zo’n station in de buurt hebben om een waterstofauto een beetje praktisch te maken.

Tweede generatie Toyota Mirai waterstofauto

Rijden op waterstof is ergens ook ideaal

Als wede infrastructuur even vergeten, is het gebruik van waterstof natuurlijk fantastisch. Een auto op waterstof rijdt volledig emissievrij en reinigt de lucht zelfs. Waterstof is – behalve de opslag van elektriciteit in accu’s – zo’n beetje de enige mogelijkheid om energie die afkomstig is uit herwinbare bronnen op te slaan. Daarnaast kun je waterstof ook heel makkelijk vervoeren. Dat kan met pijpleidingen maar tankwagens zijn ook mogelijk. Het tanken van waterstof is – net als bij benzine en diesel – minutenwerk. En het maken van waterstof – via elektrolyse – gaat betrekkelijk eenvoudig. Bovendien kan hierbij gebruik worden gemaakt van bestaande installaties. In Duitsland zijn er plannen om afgeschreven windmolens te gebruiken om waterstof te maken, in Zwitserland wil men waterkrachtcentrales ombouwen om ook daar waterstof te produceren. Het enige wat ons eigenlijk belet om op waterstof te gaan rijden is de hogere aanschafprijs van de auto’s en de geringe hoeveelheid waterstoftankstations.

Grotere tanks en verbeterde technologie

De vorige generatie van de Toyota Mirai zag het levenslicht in 2014. Toen had de auto een actieradius van 500 kilometer, iets wat in die tijd een zeldzaamheid was. Tegenwoordig zijn er diverse elektrische auto’s die die afstand ook halen. De nieuwe Mirai heeft volgens Toyota een actieradius die zo’n dertig procent hoger ligt, dus circa 650 kilometer. Deze grotere actieradius is volgens Toyota mogelijk wordt door een verbeterd brandstofcelsysteem. Ook heeft de nieuwe Toyota Mirai een grotere brandstofcapaciteit. De capaciteit is met een kilo gestegen.

Tweede generatie Toyota Mirai waterstofauto

Aantrekkelijker uiterlijk en meer ruimte

De eerste Toyota Mirai had een beetje eigenzinnig uiterlijk. Dat paste ergens prima bij een auto waarmee je een niche wilt bereiken. Nu waterstof toch langzaam een beetje ingeburgerd raakt, is een wat minder extreem design wel zo handig. En dat zien we ook bij de nieuwe Mirai. Deze heeft een gestroomlijnder, aantrekkelijker ontwerp gekregen. Hij heeft een fraai, langgerekt model dat qua afmetingen – hij is bijna vijf meter lang- veel beter past bij dit hogere prijssegment. Bovendien heeft de nieuwe Mirai vijf zitplaatsen wat de gebruiksmogelijkheden vergroot. Ook de wegligging van de Mirai is verbeterd. De tweede generatie van Toyota’s waterstofstofauto staat op het TGNA-platform, waarop ook de Prius en Corolla worden gebouwd.

Toyota Mirai eind dit jaar gelanceerd

Men verwacht dat de tweede generatie van de Toyota Mirai eind dit jaar wordt gelanceerd. Hij komt niet alleen in Japan op de markt maar ook in Noord-Amerika en Europa. Prijzen en technische details worden later bekendgemaakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven