Twaice-software voor het onafhankelijk bepalen van de waarde 2de hands EV

TÜV Rheinland en de startup Twaice in München testen een oplossing voor de bepaling van de (resterende) capaciteit en de nog te verwachten levensduur van batterijen voor elektrische en hybride voertuigen.

De samenwerkingspartners hebben zich gestort op een tot nu toe nog niet opgelost probleem bij elektrische voertuigen: het is lastig om van tweedehands EV’s de waarde te bepalen nu deze voor een groot deel wordt bepaald door de resterende levensduur van de batterij. Dit laatste is momenteel nog niet op een erkende en betrouwbare wijze vast te stellen. Zowel kopers als verkoper weten niet waar ze aan toe zijn bij de verkoop van een gebruikte EV. “Ironisch genoeg is er voor het duurste en belangrijkste onderdeel van de auto, de batterij, geen betrouwbare en onafhankelijke beoordeling. Met steeds meer elektrische auto’s op de markt, leidt dit tot een hoge mate van onzekerheid op de markt voor gebruikte voertuigen “, aldus Twaice.

Batterij bepaalt 30 tot 50 procent van de autowaarde

De batterij bepaalt momenteel 30 tot 50 procent van de kosten (en dus ook de prijs) van een elektrische auto. De slijtage hangt van veel factoren af. Het kijken naar alleen de kilometerstand zoals bij de waardebepaling van auto’s met verbrandingsmotoren gebeurd, geeft geen reëel beeld van de toestand van de batterij. ” Snelladen is bijvoorbeeld een factor die mee kan spelen bij de mate van batterijbeschadiging. Het aantal snellaadprocessen alleen is dan echter ook weer niet alleen bepalend. Ook de temperatuur waaronder dit gebeurd speelt een rol.”, aldus de partners. Elke batterij wordt op een andere manier gebruikt en belast en de mate van slijtage hangt dus af van het individuele gebruik.

De software voor batterij analyse van Twaice, zou een oplossing kunnen bieden voor het hiervoor omschreven probleem. De algehele staat van lithium-ion batterijen kan via een zogenaamde digitale twin in realtime worden geëvalueerd en kan zo de verwachte levensduur weergeven. Meer concreet: analyseert de software het gebruik van de EV continue met behulp van algoritmen en kunstmatige intelligentie. ” Op basis hiervan kunnen garanties worden bevestigd of kan een batterijlabel worden aangeboden dat de op onafhankelijke wijze geteste kwaliteit van de batterij garandeert,” aldus Twaice. Bovendien kunnen bijvoorbeeld garages in de toekomst ook keuringsrapporten voor EV’s opstellen.

Merkonafhankelijke rapportage

De samenwerking streeft naar een merkonafhankelijke rapportage die verkopers en kopers van gebruikte e-auto’s de nodige zekerheid biedt. Momenteel wordt er gestart met het installeren van de software als test en nog dit jaar zullen volgens Twaice “verschillende elektrische voertuigen met de software uit München de weg opgaan”.

Vorig artikelWaarom komen er zoveel e-bussen uit Polen?
Volgend artikelGumpert presenteert productieversie van de methanol brandstofcel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in