TÜV-Verbond wil dat Duitse regering e-mobiliteit meer bevordert

TÜV-Verbond e-mobiliteit

Het Duitse TÜV-Verbond (VdTÜV) wil dat de Duitse regering extra inspanningen levert om de elektrische mobiliteit te bevorderen. Het verbond, dat van mening is dat de e-mobiliteit in Duitsland onvoldoende aandacht krijgt, heeft een hele reeks aanbevelingen opgesteld.

De VdTÜV wil onder anderen sterkere stimulansen voor de aankoop van een elektrisch voertuig, een enorme uitbreiding van de oplaadinfrastructuur in combinatie met betere informatie over de bereikbaarheid die nu al mogelijk is. Ook zijn er hogere veiligheidsnormen nodig om elektrische mobiliteit de beslissende impuls te geven die nodig is om de klimaatbeschermingsdoelstellingen te bereiken.

Hoogste prioriteit

“Elektrische mobiliteit moet met onmiddellijke ingang de hoogste prioriteit krijgen om zo snel mogelijk een duurzaam, op de behoeften afgestemd en betaalbaar vervoerssysteem op te zetten”, aldus Jannis Dörhöfer, expert op het gebied van nieuwe mobiliteit bij de VdTÜV. “Individueel vervoer moet CO2-neutraal worden als we de klimaatbeschermingsdoelstellingen willen bereiken.

Veiligheid verbeteren

Tegelijkertijd moet – volgens Dörhöfer – de veiligheid van de elektrische mobiliteit worden verbeterd om de acceptatie van de nieuwe technologie niet in gevaar te brengen. Vanuit het oogpunt van de TÜV-vereniging moeten testorganisaties een betere toegang krijgen tot veiligheidskritische voertuiggegevens. Ook moet de openbare oplaadinfrastructuur regelmatig worden gecontroleerd door onafhankelijke instanties. Verder moet er meer aandacht worden besteed aan de elektromagnetische compatibiliteit van elektrische voertuigen. Ook voor de technische veiligheid van waterstofvoertuigen zijn onafhankelijke wettelijke voorschriften nodig. Dit bijvoorbeeld om de lekdichtheid van het systeem op dezelfde manier te kunnen testen als bij voertuigen op gas.

Aanbevelingen

De TÜV-vereniging heeft haar aanbevelingen aan de politiek samengevat in een actueel ‘position paper’. Volgens de “TÜV Mobility Study 2020” heeft een grote meerderheid van de bevolking erkend dat er behoefte is aan maatregelen op het gebied van klimaatbescherming. En 69 procent van de Duitse burgers is van mening dat een fundamentele heroverweging van de mobiliteit noodzakelijk is vanwege de gevolgen van het verkeer voor het klimaat. Minstens een derde van de Duitsers kan zich op dit moment voorstellen dat ze in de komende vijf jaar een elektrische auto kopen.

Belemmeringen

Een korte actieradius, te weinig oplaadpunten en een hoge aanschafprijs pleiten volgens de ondervraagden echter nog vaak tegen de aanschaf van een elektrisch voertuig. “De acceptatie van elektrische mobiliteit is geen uitgemaakte zaak en moet actief worden bevorderd”, aldus Dörhöfer. “Hogere reikwijdten en een uitbreiding van de laadinfrastructuur zijn belangrijk. In de regel is de bestaande technologie echter al voldoende om aan de particuliere mobiliteitsbehoeften van de meeste mensen te voldoen. We moeten hier meer informatie over geven om de angst om achtergelaten te worden tegen te gaan.”

Vorig artikelAC Wires bouwt volledig elektrische Cobra roadster
Volgend artikelCaravan trekken met de elektrische auto? Misschien is de Dashaway dé oplossing!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in