opladen elektrische auto

Turkije wil elektrische auto met rijbereik van 500 kilometer op de markt brengen

Er worden in Turkije al heel wat auto’s gebouwd. Tot nu toe waren dit echter alleen modellen voor merken uit andere landen. Turkije heeft een tijdje geleden bekendgemaakt dat het een eigen elektrische auto op de markt wil brengen. De Turkse regering heeft onlangs de eerste officiële details van het project bekendgemaakt.

Transformatie Turkse auto-industrie

De Turkse minister Mustafa Varank van Industrie licht toe: “We zien dit niet alleen als een autoproject. Dit is een technologieproject dat de hele Turkse auto-industrie zal transformeren en het concurrentievermogen van de lokale auto-industrie wereldwijd zal versterken. We gaan een elektrische auto ontwikkelen die de concurrentie gemakkelijk kan bijhouden en binnen dit kader een ecosysteem kan creëren.”

Concurrerende prijs

Het is nog niet bekend in welk marktsegment de eerste elektrische auto van Turkije op de markt komt. Varank benadrukte dat de focus ligt op een prijs die wereldwijd concurrerend moet zijn. De eerste fase van het project voorziet in de invoering van in totaal vijf modellen en drie facelifts voor de komende 15 jaar. Naar verwachting heeft Turkije’s eerste elektrische auto een actieradius van 500 kilometer. Ook vertelt Varank dat het prototype van de lokaal geproduceerde auto waarschijnlijk eind dit jaar wordt onthuld. “Waarschijnlijk zal de auto in de tweede helft van 2022 te koop worden aangeboden en op de weg komen. De mensen wachten op deze auto. Het ziet ernaar uit dat er vraag naar zal zijn,” voegde hij eraan toe. Volgens Varank vordert het project goed en verloopt het volgens plan. Een eerste prototype zal eind dit jaar worden gepresenteerd.

Joint Venture

Varank benadrukte dat de auto niet is ontwikkeld door de openbare overheid maar door particuliere bedrijven. De auto wordt ontwikkeld en gebouwd door een joint venture. Deze huurde in juni vorig jaar Mehmet Gürcan Karakaş – een voormalig manager van Bosch – in als directeur. Een aantal van de betrokken bedrijven – Anadolu Group, BMC, Kiraca Holding, Turkcell en Zorlu Holding – hebben al ervaring in de voertuigbouw. Elk bedrijf bezit 19 procent van de joint venture en de resterende vijf procent behoort tot de Unie van Kamers en Beurzen van Turkije TOBB. Het aantal betrokken ontwikkelaars groeit naar verwachting in de loop van dit jaar van 40 naar 300.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven