zaterdag, 10 juni, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsTurkije gaat eigen elektrische SUV bouwen

  Turkije gaat eigen elektrische SUV bouwen

  Er worden al heel wat auto’s in Turkije gebouwd. Alleen zijn dat geen auto’s van Turkse merken maar van Fiat, Hyundai, Ford, Renault en Toyota. Deze worden vooral naar Europa geëxporteerd. Maar er gaat ook een echte Turkse auto komen. Een elektrische nog wel.

  Er waren al wat geruchten maar het is nu bevestigd door Mustafa Varank, de Turkse Minister van Industrie. Hij vertelt dat er een joint venture is opgericht die een echt concurrerende elektrische SUV op de markt gaat brengen. Daar gaat nog wel wat tijd overheen, men verwacht de eerste auto’s in de loop van 2020 te kunnen leveren. Het prototype volgt later dit jaar. Verder is er nog maar één technisch detail vrijgegeven: de actieradius zal ongeveer 500 kilometer bedragen.

  Joint venture van vijf bedrijven

  Er wordt zo’n drie miljard dollar in het project geïnvesteerd. Mustafa Varank verwacht dat door dit project de Turkse auto-industrie zal doen veranderen en dat de lokale auto-industrie internationaal ook concurrerender wordt. De joint venture, geleid door voormalig Bosch-manager Mehmet Gürcan Karakaş, bestaat uit de Anadolu Group, BMC, Kıraça Holding, Turkcell en Zorlu Holding. Samen nemen zij deel aan de joint venture Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ (vertaald: joint venture voor de Turkse auto-industrie en -handel). Zij bezitten ieder 19 procent van de aandelen, de resterende vijf procent is eigendom van de Union of Turkish Chambers of Commerce and Commodity Exchanges (TOBB).

  Uiteindelijk vijf modellen

  Men wil uiteindelijk modellen gaan bouwen. Varank spreekt over een sedan, crossover, hatchback, stationwagen en ook een sportiever model. Behalve de actieradius zijn er geen gegevens vrijgegeven, ook geen foto of ontwerpschets.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Ontdek de BMW iX5 Hydrogen: is dit de toekomst van waterstofauto’s?

  Er zijn weinig vragen in de automotive die je vaker langs hoort komen; wordt het nou wat met die waterstofauto? BMW gooit met deze iX5 Hydrogen nog wat olie op het vuur...

  e-Videos